Tennis – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Harva urheilu viihdyttää maailmalla samaan tyyliin kuin suursuosiota nauttiva tennis. Mailoilla pelattava pallopeli on vuodesta toiseen yksi maailman suosituimmista ja seuratuimmista urheilulajeista.

Lyö vetoa tenniksestä

Tenniksen tausta ja historia

Tenniksellä on huomattavan pitkä ja paikoin jopa epäselvä historia, sillä historioitsijoiden mukaan tennis pohjautuu peliin, jota kuninkaallisetkin pelasivat jo 1100-luvun Ranskassa. Tuolloin pallopeliä pelattiin vielä käsillä lyömällä. Modernimpaan muotoon peli kehittyi 1500-luvulla, jolloin peliin lisättiin myös mailat, joilla palloa lyödään. Tuolloin peliä alettiin myös kutsua tennikseksi. Nimi pohjautuu ranskalaiseen termiin tenez, joka voi tarkoittaa esimerkiksi vastaanottoa.

Peli alkoi jo hiipumaan suosiossa, mutta uudelle innostukselle pidetään syynä 1830-luvulla kehitettyä ruohonleikkuria, joka mahdollisti tasaisella alustalla pelaamisen. 1800-luvulla tenniskenttiä alettiinkin kehittämään niin Isossa-Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin. Isossa-Britanniassa saivat alkunsa tuolloin myös ensimmäiset vuosittaiset tennisturnaukset. Ensimmäinen turnaus pelattiin Birminghamissa vuonna 1874, kun taas kolme vuotta myöhemmin sai alkunsa vanhin edelleen järjestettävä tennisturnaus Wimbledon. Pian seurasivat myös 1881 alkunsa saanut Yhdysvaltain avoimet sekä ensi kertaa vuonna 1891 pelattu Ranskan avoimet.

Kansainvälinen tennisliitto perustettiin vuonna 1913 ja vuonna 1924 julkaistiin ensimmäiset yhtenäiset ja kansainväliset säännöt. Säännöt ovat pysyneet varsin muuttumattomina jo sadan vuoden ajan, ainoana suurempana sääntömuutoksena peliin on lisätty tie-breakin konsepti.

Tenniksen tausta ja historia on niin pitkä ja polveileva, että kysymyksille on edelleen tilaa, eikä kaikki lajin historiassa tunnu olevan aivan selvää. Esimerkiksi siitä, miksi tenniksen pisteenlasku ilmoitetaan muodossa 0-15-30-40, ei kenelläkään tunnu olevan kuin arvauksia.

Tennis Suomessa

Suomeen tennis saapui vuonna 1881 ja laji on siitä välin nauttinut poikkeuksetta jonkinlaista suosiota helposti pelattavana, mutta taitoa vaativana pelinä. Ensimmäinen suomalainen seura perustettiin jo vuonna 1898, kun taas Suomen Tennisliitto sai alkunsa vuonna 1911. Vuonna 1912 järjestettiin ensimmäiset SM-kisat, jotka edelleen järjestetään vuosittain. Suomen parhaat pelaajat kilpailevat kuitenkin käytännössä poikkeuksetta ainoastaan suuremmissa kansainvälisissä turnauksissa.

Tennis Suomessa on nähnyt joitakin supertähtiä, jotka ovat nauttineet myös jonkinlaista kansainvälistä menestystä. Kiistatta Suomen modernin tennishistorian suurin nimi on Jarkko Nieminen, joka nousi parhaimmillaan maailmanlistalla peräti sijalle 13. Nieminen voitti urallaan 2 ATP-turnausta ja joutui nöyrtymään finaalissa yhteentoista otteeseen. Hän pääsi parhaimmillaan puolivälieriin sekä Australian avoimissa, Wimbledonissa että Yhdysvaltain avoimissa.

Viime vuosina lajin näkyvin edustaja Suomessa on ollut Henri Kontinen, jonka suurin menestys on tullut nelinpelin puolella. Parhaimmillaan Kontinen oli nelinpelin maailmanlistan ensimmäisellä sijalla, ja vuonna 2017 hän voitti parinsa kanssa Australian avointen nelinpelin. Kontinen on ehtinyt urallaan voittamaan myös Wimbledonin sekanelinpelin. Tällä hetkellä suomalaisen tennismaailman kuumin nimi on kiistatta nuori Emil Ruusuvuori, joka on nopealla tahdilla noussut maailmanlistalla parhaimmillaan 66. sijalle. Ruusuvuori on päässyt ATP-turnauksissa parhaimmillaan välieriin.

Tennis maailmalla

Tennis on kiistatta yksi maailman suosituimmista lajeista. Arvioiden mukaan maailmassa on peräti 87 miljoonaa tenniksen pelaajaa, mikä tarkoittaa, että yli prosentti maailman väestöstä pelaa tennistä. Tennis maailmalla nauttii tietenkin suosiota myös TV-lajina. Esimerkiksi Wimbledon kerää pelkästään Isossa-Britanniassa ruutujen ääriin yli 15 miljoonaa katsojaa.

Tennisturnauksia järjestetään tietenkin säännöllisesti ympäri maailman, mutta kaikki turnaukset eivät nauti samaa asemaa. Korkeimmalta tasolta löytyy ATP, joka vastaa miesten ammattitason tenniksestä. Alimmalta tasolta ATP:n järjestelmästä löytyvät haastajaturnaukset, joita järjestetään vuosittain noin 150 kappaletta. Ylemmältä tasolta löytyvät neljäkymmentä ATP 250 -turnausta sekä yksitoista ATP 500 -turnausta. Näiden yläpuolelta taas löytyvät Masters 1000 -turnaukset, jotka muodostavat tenniksen toiseksi korkeimman tason. Huippupelaajilla on velvollisuus osallistua vähintään neljään ATP 500 -turnaukseen sekä kaikkiin ATP 1000 -turnauksiin Monte Carloa lukuun ottamatta.

Ammattimaisen tenniksen huipulta löytyvät neljä vuosittain järjestettävää Grand Slam -turnausta, joita ovat järjestyksessä Australian avoimet, Ranskan avoimet, Wimbledon sekä Yhdysvaltain avoimet. Palkintorahat näissä turnauksissa pyörivät jopa kymmenissä miljoonissa euroissa. Ainoastaan kaksi pelaajaa on onnistunut voittamaan saman vuoden kaikki Grand Slam -turnaukset. Ensimmäisenä tässä onnistui Donald Budge vuonna 1938. Rod Laver taas onnistui tehtävässä sekä 1962 että 1969.

Kaikkien aikojen menestyneimmät pelaajat löytyvät kuitenkin modernilta ajalta. Roger Federer, Rafael Nadal sekä Novak Djokovic ovat ainoat pelaajat, jotka ovat onnistuneet voittamaan vähintään 20 Grand Slam -turnausta. Kaikki heistä ovat onnistuneet voittamaan kaikki neljä Grand Slam -turnausta, mutta kukaan heistä ei ole kyennyt siihen saman vuoden aikana.

Tenniksen säännöt

Tennis on yksinkertainen mailoilla pelattava pallopeli, jossa tavoitteena on lyödä pallo verkon yli vastustajan kenttäpuoliskolle niin, että vastustaja ei pysty palauttamaan palloa takaisin omalle kenttäpuoliskolle. Pallo saa pompata kenttään kerran, minkä jälkeen lyöminen on vielä sallittua. Peliä voidaan pelata joko yksi yhtä vastaan tai kaksi kahta vastaan, jolloin käytössä on laajempi kenttä.

Tenniskenttä on virallisesti 23,77 metriä pitkä sekä 8,23 metriä leveä. Nelinpelissä käytetään 10,97 metriä leveää kenttää. Kentät voivat koostua eri materiaaleista, jotka vaikuttavat pallon liikkeeseen ja nopeuteen. Grand Slam -turnauksista Ranskan avoimet pelataan massakentällä, Wimbledon nurmikentällä ja Yhdysvaltain avoimet sekä Australian avoimet kovalla alustalla. Kenttiä voidaan kuitenkin päällystää esimerkiksi akryylilla tai tekstiilillä.

Pistelaskun osalta tenniksen säännöt ovat varsin yksinkertaisia. Ottelun voittoon vaaditaan turnauksesta riippuen joko kaksi tai kolme erävoittoa. Erän voittoon taas vaaditaan kuusi peliä. Pelit koostuvat yksittäisistä palloista. Jos vastustaja ei saa palautettua palloa, saa pelaaja aluksi 15 pistettä, seuraavaksi 30 pistettä ja tämän jälkeen 40 pistettä. Seuraavan pallon voitolla pelaaja saa pelin itselleen.

Sekä pelin että erän voittaminen vaatii vähintään kahden erän tai pallon eroa. Jos erä on tasatilanteessa 6-6, siirrytään tie-breakiin, jossa pelaajan tulee voittaa vähintään 7 palloa ja saavuttaa kahden pallon ero erävoittoon.

Tennis vedonlyönnissä

Tenniksestä voi tietenkin lyödä myös vetoa, ja tennis vedonlyönnissä onkin yksi suosituimmista lajeista. Kohteita löytyy runsaasti käytännössä jokaiselle päivälle, sillä parhailla veikkaussivustoilla vetoa pääsee lyömään myös pienemmistä haastajaturnauksista, nelinpeleistä sekä junioreiden otteluista.

Mitä suurempi ottelu on kyseessä, sitä suuremmat panokset kelpaavat ja sitä enemmän pelivaihtoehtoja on tietenkin tarjolla. Otteluiden lopputuloksen ohella voit lyödä vetoa esimerkiksi yksittäisistä peleistä, eristä tai palloista. Myös pelien määrästä sekä tie-breakien määrästä pääsee tarvittaessa lyömään vetoa, joten vaihtoehtoja on todellakin reilusti tarjolla. Tennis soveltuu oivallisesti myös live vedonlyöntiin, sillä pelitilanteet ja kertoimet liikkuvat vauhdilla.