Snooker – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Tämä urheilu soveltuu muillekin kuin vetreille atleeteille. Snooker on pubeissa ja pelisaleissa harrastettava biljardin muoto, josta on kasvanut suorastaan yllättäen suosittu tv-laji. Yksinkertainen ja helposti seurattava laji on niin penkkiurheilijoiden kuin vedonlyöjien mieleen.

Lyö vetoa snookerista

Snookerin tausta ja historia

Alkunsa snooker on saanut 1800-luvun loppupuolella. Täyttä varmuutta lajin synnystä ei ole, mutta yleisimmän tarinan mukaan pelin kehittivät brittiarmeijan sotilaat, jotka olivat palvelemassa Intiassa. Sotilaat pelasivat useita biljardipelejä, joiden yhdistelmänä syntyi myös uusi snookeriksi ristitty versio. Pelin luojaksi mainitaan tätä nykyä useimmiten Sir Neville Chamberlain, joka jakaa nimensä Britannian entisen pääministerin kanssa. Kyseessä ovat kuitenkin eri herrat.

Ensimmäinen snookerin sääntökirja kyhättiin 1882. Peli siirtyi sotilaiden mukana Britanniaan ja suosio kasvoi, mutta vielä 1900-luvun alkuvuosina snookeria pidettiin sotilaiden ja yläluokan pelinä. Vastareaktiona kehitettiin avoimia ja pienempiä klubeja ja baareja snookeria varten. Varsinaiset viralliset säännöt peliin kehitettiin 1919. Nämä biljardiliiton hyväksymät säännöt ovat lähes sellaisinaan edelleen voimassa.

Ensimmäiset Snookerin MM-kisat järjestettiin vuonna 1926, jolloin kisat voitti englantilainen Joe Davis. Snookeria alkuvuosikymmeninä hallinnut Davis oli biljardiammattilainen, jonka otteet auttoivat kohottamaan snookerin mainetta. Laji alettiin tässä vaiheessa ymmärtämään ajanvietteen ohella myös oikeaksi urheiluksi.

Entisestään snookerin suosiota kohotti väritelevisioiden yleistyminen. Vuonna 1969 BBC alkoi esittelemään väritelevision hienouksia lähettämällä snooker-turnauksia. Usean värisiä palloja vihreällä pöydällä sisältävän pelin ajateltiin mainostavan oivalla tavalla väritelevision etuja. Laji nousi nopeasti suursuosioon Britanniassa, ja vuonna 1985 peräti 18,5 miljoonaa katsojaa kerääntyi katsomaan MM-kisojen finaalia. Kyseessä oli yöaikaan lähetettyjen ohjelmien ennätys.

Tupakkamainostuksen kielto sai lajin lyhyeksi toviksi suorastaan henkihieveriin, mutta viime vuosina snookerin maine ja suosio on jälleen kasvanut. Vuodesta 2010 lähtien World Snooker Tourin tapahtumien määrää on järjestelmällisesti kasvatettu ja tätä nykyä kauden aikana voidaan kilpailla jopa 44 turnauksessa. Samalla myös palkintorahat ovat kasvaneet – vuoden 2021 MM-kisojen voittaja pokkasi itselleen peräti puolen miljoonan punnan palkintopotin.

Lajin kasvanutta suosiota selittävät aasialaisten pelaajien suuri määrä sekä snookerin soveltuminen oivallisesti vedonlyöntiin. Pelejä on runsaasti, televisiointi onnistuu helposti ja ottelut ovat simppeliä mutta viihdyttävää seurattavaa. Suomalaisen onkin helpointa seurata snookeria juuri vedonlyöntisivustojen lähetysten kautta.

Snooker Suomessa

Snooker ei Suomessa vielä ole kohonnut valtavaan suosioon, sillä pelien seuraaminen on perinteisesti ollut haastavaa, eikä snooker-pöytiä löydy helposti suurimmistakaan kaupungeista. Viime vuosina jonkinlaista muutosta tällä saralla on kuitenkin alkanut tapahtumaan. Snookeria näytetään silloin tällöin yhä useammilla kanavilla, vedonlyöntisivustojen lähetykset tekevät lajin seuraamisen helpoksi ja jonkin verran pelipöytiäkin on tarjolla. Helsingissä snooker-pöytiä tarjoavat esimerkiksi Tapanilan Urheilukeskus, Ritz Biljardi sekä Groovetown Jack Bar & Billiard.

Kiistatta historian paras suomalainen pelaaja on Robin Hull, joka on samalla ainoa suomalainen, joka on kilpaillut snookerin ammattilaiskiertueella. Hull voitti vuoden 1992 alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden, millä hän lunasti paikkansa seuraavan vuoden ammattilaiskiertueelle. Hull pelasi ammattilaisena vuoteen 2008, minkä jälkeen hän päätti uransa hetkeksi. Hyvät menestykset pienemmissä turnauksissa ajoivat hänet kuitenkin takaisin kiertueelle. Hän pelasi vielä vuodesta 2013 vuoteen 2019.

Parhaimmillaan Hull on ollut maailmanlistan sijalla 32., minkä lisäksi hän on lyönyt yli 150 sadan pisteen sarjaa, mikä nostaa hänet maailman ehdottomien huippujen joukkoon. Hull on ollut kolmesti ammattilaisturnauksen puolivälierissä, mutta tätä parempaan hän ei ole pystynyt. Saavutus on onnistunut European Mastersissa, Welsh Openissa sekä Wuxi Classicissa.

Snooker maailmalla

Snooker on perinteisesti erityisesti Briteissä suosiota nauttinut laji, ja lajin menestyneimmät pelaajat tulevat käytännössä poikkeuksetta saarivaltion suunnalta. Tätä nykyä ammattitasolla järjestetään World Snooker Tour, joka sisältää jopa 44 turnausta vuodessa. Turnauksiin pääsevät ottamaan osaa kaikki ammattilaispelaajat, joilla on kiertuepassi, mutta useimmat turnaukset sisältävät erillisen karsintakierroksen kehnomman rankingin pelaajille. Ammattilaiskiertueelle noustaan haastajatapahtumien tai maanosamestaruuksien kautta.

Lajin arvostetuin turnaus on maailmanmestaruustapahtuma World Championship, joka tunnetaan arvostuksen lisäksi myös suurimmasta palkintopotista sekä suurimmasta määrästä voittajalle jaettuja ranking-pisteitä. Arvojärjestyksessä toisena tulevat Ison-Britannian mestaruuskisat eli UK Championship. Arvostettu tapahtuma on järjestetty vuosittain jo 1977. Lajin Triple Crowniin lukeutuu myös vuosittainen Masters, joka on varsinaisen ammattilaiskiertueen ulkopuolinen kutsuturnaus lajin parhaille pelaajille. Ainoastaan yksitoista pelaajaa on onnistunut voittamaan kaikki Triple Crownin turnaukset, ja ainoastaan kolme näistä on pystynyt voittamaan kaikki turnaukset saman vuoden aikana. Tähän saavutukseen ovat pystyneet Steve Davis, Stephen Hendry ja Mark Williams.

Lajin alkuvuosia dominoi Joe Davis, joka hallitsi maailmanmestarina kahdenkymmenen vuoden ajan. Davis vetäytyi lajin parista voittamattomana. Lajia uuteen suosioon nosti Steve Davis, joka nappasi 80-luvulla peräti kuusi maailmanmestaruutta. Steve Davis rikkoi myös monet katsojaennätykset. 90-luvulla hallitsi seitsemän maailmanmestaruutta voittanut Stephen Hendry, kun taas 2000-luvulla kiistatta menestynein on kuuden mestaruuden Ronnie O’Sullivan. Persoonallinen ja äärettömän taitava O’Sullivan on yksi suurista syistä siihen, miksi lajin suosio on viime aikoina jälleen kasvanut. Useimmat lajin ennätyksistä ovat juuri hänen hallussaan.

Snookerin säännöt

Snooker on biljardilaji, jota pelataan erillisellä snooker-pöydällä, joka on normaalia biljardipöytää kookkaampi. Pöytä on kooltaan 6x 12 jalkaa eli noin 1,83 m x 3,66 m. Kulmissa ja pitkien sivujen keskellä on pussit, joihin pelaajat yrittävät palloja lyödä. Pussit ovat pienempiä kuin perinteisessä biljardissa, ja laji on muutenkin selvästi kasipalloa haastavampi.

Pelin aluksi pöydälle asetetaan valkoinen pallo, jota pelaajat liikuttavat kepillä lyömällä. Pelipöydän toisesta päädystä löytyy pyramidin muotoon asetetut 15 punaista palloa, minkä lisäksi omille paikoilleen ympäri pöytää on asetettu kuusi värillistä palloa. Pelaajien tavoitteena on lyödä valkoista palloa liikuttamalla aluksi pussiin punainen pallo, minkä jälkeen vuoro jatkuu ja tavoitteena on lyödä pussiin värillinen pallo. Tämän jälkeen vaihdetaan taas punaiseen palloon ja peliä jatketaan samaan tapaan epäonnistumiseen tai kaikkien pallojen pussittamiseen saakka. Punaiset pallot poistuvat pelistä, mutta värilliset pallot palautetaan pöydälle siihen asti, että kaikki punaiset pallot on pussitettu. Tämän jälkeen tavoitteena on lyödä värilliset pallot pusseihin arvojärjestyksessä.

Punainen pallo on yhden pisteen arvoinen, keltainen kahden, vihreä kolmen, ruskea neljän, sininen viiden, vaaleanpunainen kuuden sekä musta seitsemän. Jos pelaaja pussittaa kaikki pallot kerralla, on mahdollista saavuttaa kerralla 147 pistettä. Kun vielä 80-luvulla kyseessä oli huomattavan harvinainen saavutus, saatetaan tätä nykyä nähdä vuoden aikana yli kymmenenkin 147 pisteen vuoroa ammattilaiskilpailuissa.

Yhden vuoron aikana saavutettua pistemäärää kutsutaan breikiksi. 147 pisteen breikit ovat ammattilaisillekin harvinaisia, 100 pisteen breikit sen sijaan huomattavasti yleisempiä. Peliä harjoittelevalle amatöörille jo parin pallon pussittaminen samalla vuorolla saattaa tuottaa suuriakin haasteita.

Ottelu koostuu frameista, jotka päättyvät joko kaikkien pallojen pussitukseen tai toisen pelaajan luovutukseen. Useimmissa otteluissa voittoon vaaditaan neljän framen voittamista, mutta esimerkiksi MM-finaalissa voittoon saatetaan vaatia jopa 17 framea. Tällaiset ottelut pelataan usean päivän aikana ja useassa sessiossa.

Snooker vedonlyönnissä

Snooker on kasvattanut suosiotaan viime vuosina erityisesti vedonlyönnin kautta. Käytännössä kaikki suuret vedonlyöntitoimistot tarjoavat vedonlyöntiä snookerista, minkä lisäksi monet pelisivustot myös tarjoavat lähetyksiä peleistä. Kun kaikki päivän ottelut ovat tarjolla samassa palvelussa, ei pelisivustoja parempaa tapaa snookerin seuraamiseen käytännössä olekaan.

Peleistä voi tietenkin lyödä vetoa useassa eri muodossa. Pelkän voittajan lisäksi voi lyödä vetoa vaikkapa frametasoituksesta tai tarkasta lopputuloksesta. Lisäksi voi lyödä vetoa esimerkiksi siitä, kuinka monta 100 pisteen breikkiä tai 147 pisteen breikkiä ottelussa tehdään. Snooker on suosittu laji live vedon parissa, jolloin yksittäisestä framesta voi lyödä vetoa vielä useammissa eri muodoissa. Voit esimerkiksi lyödä vetoa siitä, minkä värinen on ensimmäinen pussitettu värillinen pallo tai siitä, kuinka monta pistettä framessa yhteensä tehdään. Valinnanvaraa riittää ja kaikki ammattilaiskiertueen ottelut kuuluvat laadukkaiden veikkaussivustojen valikoimiin!