Motorsport – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2021)

Suomalaisia pidetään moottoriurheilukansana ja jos jokin urheilu tuntuu kiteyttävän juuri suomalaisuuden, on se ehdottomasti motorsport. Formula ja ralli ovat aina kuuluneet suomalaisten suosikkilajeihin ja näiden lajien sankarit sekä lukuisat maailmanmestarit ovat aina yhdistäneet kansaa.

Lyö vetoa motorsportista

Tausta ja historia

Ratti ja auto

Moottoriurheilu on laaja kattokäsite, joka kattaa käytännössä kaiken autoilla, moottoripyörillä tai muilla moottorin avulla liikkuvilla kulkuvälineillä tapahtuvan urheilun. Esimerkiksi moottoriveneillä, moottorikelkoilla ja ruohonleikkurilla tapahtuvaa kilvoittelua voidaan kutsua moottoriurheiluksi.

Urheilu erilaisilla kulkupeleillä ei ole tuore keksintö, vaan autourheilua ehdittiin harrastaa jo 1800-luvun puolella. Ensimmäinen virallinen kilpa ajettiin Ranskassa vuonna 1894 ja lajia harrastettiin pian ympäri Euroopan. Eri maissa ajetut Grand Prix -kisat yhdistyivät toisen maailmansodan jälkeen yksittäiseksi formulasarjaksi, jota alettiin pian kutsumaan nimellä Formula 1.

Formulat ovat edelleen ehdottomasti suosituin moottoriurheilun muoto ja katsotuimmat kisat kuuluvat maailman suosituimpien urheilutapahtumien joukkoon.

Motorsport Suomessa

Formuloita ei Suomessa ole koskaan ajettu, mutta tästä huolimatta Suomea voidaan pitää suoranaisena moottoriurheilun luvattuna maana, sillä suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna pärjänneet moottoriurheilussa huomattavan hyvin. Peräti kolme suomalaista on kruunattu myös Formula ykkösten maailmanmestareiksi.

Erilaisia moottoriurheilukilpailuja on ajettu runsaasti myös Suomessa. Edelleen suosiota nauttivat esimerkiksi Rallicrossin SM-sarja, Seinäjoen Vauhtiajot sekä Päijänteen ympäriajo. Aikoinaan Suomessa ajettiin vuosikymmenien ajan myös moottoripyöräilyn Suomen Grand Prix.

Tänä päivänä ehdottomasti suosituin suomalainen moottoriurheilutapahtuma on Jyväskylän MM-ralli, jota on ajettu jo vuodesta 1951 lähtien. Suomalaiset ovat aina pärjänneet kotirallissaan ensiluokkaisesti, sillä suurin osa Jyväskylän rallin voittajista on ollut suomalaisia. Eniten voittoja on Hannu Mikkolalla ja Marcus Grönholmilla, jotka molemmat ovat pokanneet peräti seitsemän voittoa. Tommi Mäkinen taas voitti parhaimmillaan viitenä perättäisenä vuotena.

Rallikauteen kuuluu tätä nykyä myös Rovaniemellä ajettava Arctic Rally Finland, jota on ajettu yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1966. Arctic Rally on toiminut osana maailmanmestaruuskisoja vuodesta 2021 lähtien.

Motorsport maailmalla

Ehdottomasti suosituin moottoriurheilun muoto on Formula 1, jota pidetään autourheilun kuninkuusluokkana. Modernit formulat saivat alkunsa vuonna 1950 ja siitä lähtien laji on kasvanut entistäkin laajemmaksi ja entistäkin suositummaksi. Tällä hetkellä formulakauteen kuuluu peräti 23 osakilpailua, joiden aikana kuninkuudesta taistelee lähtökohtaisesti kymmenen tallia ja kaksikymmentä kuskia. Suomalaisista mestaruuden ovat voittaneet Keke Rosberg, Mika Häkkinen sekä Kimi Räikkönen.

Suomessa suosiota on aina nauttinut tietenkin myös ralli. Moderni World Rally Championship on saanut alkunsa vuonna 1973 ja tätä nykyä kauteen kuuluu 12 osakilpailua, joista kaksi ajetaan Suomessa. Suomalaiset ovat menestyneet myös rallissa loistavasti. Maailmanmestaruuden ovat voittaneet Markku Alén, Ari Vatanen, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcu Grönholm.

Yhdysvalloissa ehdottomasti suosituin autourheilun muoto on ovaalinmuotoisilla radoilla ajettava NASCAR, joka on paikallisesti huomattavan suosittua viihdettä. Maailman vanhin edelleen ajettava autourheilukisa taas on 24 tunnin Le Mansin ajo, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1923. Poikkeuksellisesti kisassa ei pyritä maaliin ensiksi, vaan kisan voittaa auto, joka on saanut 24 tunnin aikana ajettua pisimmän matkan.

Motorsport säännöt

Moottoriurheilulajien säännöt vaihtelevat eri lajien välillä huomattavasti. Yksinkertaisimmillaan kyseessä on kuitenkin varsin simppeli laji ja voidaan sanoa, että motorsport soveltuu tv-viihteenä oivallisesti kenelle tahansa. Tavoite on käytännössä aina selkeä ja seuraaminen on helppoa – voittajaksi kruunataan osallistuja, joka pääsee ensimmäisenä maaliin.

Yksittäinen osakilpailu saatetaan ajaa joko yhteislähtönä, kuten formuloissa, tai auto kerrallaan, kuten rallissa. Osakilpailujen sijoituksista palkitaan pisteillä, joita seurataan kauden kuluessa. Viimeisen osakilpailun jälkeen eniten pisteitä kerännyt on luonnollisesti lopullinen voittaja ja maailmanmestari. Koska osakilpailuja on usein ja tapahtumien seuraaminen on jännittävää, soveltuu moottoriurheilu oivallisesti myös vedonlyönnin ystäville.

Motorsport vedonlyönnissä

Vedonlyönti moottoriurheilusta onnistuu nykyään helposti, sillä laji kuuluu käytännössä kaikkien vedonlyöntisivustojen valikoimiin. Useimmiten yläkategoriana toimii juuri moottoriurheilu, jota klikkaamalla esiin aukeavat eri kilpailut, kuten Formula 1, ralli sekä NASCAR.

Voit lyödä vetoa eri kilpailuista, minkä lisäksi jo yksittäinen kilpailu tarjoaa enemmän kuin tarpeeksi vaihtelua ja vaihtoehtoja. Yksittäinen veto voi käsitellä esimerkiksi maailmanmestaria, yksittäisen kilpailun voittajaa, nopeinta aika-ajajaa, nopeinta kierrosta tai tietyllä kierroksella johdossa olevaa kuskia. Voit itse valita lyötkö vetoa koko kilpailusta, vai veikkaatko voittajaa vain kahden kuskin välillä. Valinnanvaraa piisaa taatusti enemmän kuin tarpeeksi!

Tutustu myös muihin vedonlyöntiin kelpaaviin lajeihin: