Jalkapallo – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2021)

Harva urheilu yhdistää kansoja ja ihmisiä samalla tavalla kuin jalkapallo. Kyseessä on ehdottomasti maailman suosituin urheilulaji ja samalla puhutaan käytännössä jokaisen maan suosituimmasta urheilulajista. Myös Suomessa laji on yksi suosituimmista ja harrastetuimmista.

Lyö vetoa jalkapallosta

Jalkapallon tausta ja historia

Jalkapallo ja kenttä

Jalkapallon voidaan nähdä pohjautuvan vastaaviin pallopeleihin, joita on harrastettu niin antiikin Kiinassa kuin antiikin Kreikassakin. FIFA tunnustaa jalkapallon esimuodoksi esimerkiksi episkyroksen, jota pelattiin Kreikassa jo ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina.

Ensimmäiset jalkapallona tunnetut lajit kehittyivät Britanniassa jo 1300-luvulla, ja peli on sittemmin taipunut moneen muotoon. Modernin jalkapallon nähdään syntyneen 1800-luvulla, jolloin jalkapallo sekä rugby eriytyivät samasta kantamuodosta erillisiksi lajeiksi. Ensimmäinen tunnettu ja moderniksi miellettävä jalkapallo-ottelu käytiin vuonna 1834.

Lajin ensimmäinen tunnettu turnaus on Cordiner-Eggleston Cup, joka sai alkunsa vuonna 1858. Tätä seurasivat esimerkiksi tunnettu FA Cup vuonna 1871 sekä Football League vuonna 1888. Tätä nykyä Valioliigana tunnettu kilpailu on vanhimmaksi sarjamuotoiseksi kilpailuksi tunnustettu jalkapallokilpailu.

Jalkapallo Suomessa

Jalkapallo levisi lajina huomattavan nopeasti ympäri maailman. Suomessa kirjoitettiin jalkapallon säännöistä lehdissä jo vuonna 1870 ja englantilaisten merimiesten innoittamana pelistä alettiin laajalti nauttia viimeistään 1890-luvulla. Ensimmäinen merkittävä tapahtuma oli opiskelijoiden turnaus vuonna 1906. Tätä taas seurasi pian ensimmäinen Suomenmestarin kruunaaminen. Mestaruudesta pelattiin cup-muodossa vuonna 1908.

Suomessa mestaruudesta pelattiin ensimmäistä kertaa sarjamuodossa vuonna 1930 ja tämän jälkeen Mestaruussarja on jätetty pelaamatta ainoastaan sotien vuoksi. Mestaruussarjan nimi vakiintui vuonna 1990 Veikkausliigaksi sarjan sponsorin mukaan. Eniten Suomenmestaruuksia on voittanut Helsingin Jalkapalloklubi, joka on voittanut peräti 30 mestaruutta – 14 näistä on tullut Veikkausliigan aikakaudella.

Maajoukkuetoimintaa on Suomessa harrastettu jo vuodesta 1911 lähtien – Suomen maajoukkue on siis Suomen valtiota vanhempi. Maajoukkueen menestys on ollut vaihtelevaa, mutta parhaimmillaan Suomi on sijoittunut olympialaisissa neljänneksi vuonna 1912. Ensimmäistä kertaa Suomi pääsi karsintojen kautta arvokisoihin vuoden 2021 EM-kisoihin.

Jalkapallo maailmalla

Maailmalla jalkapallosta voidaan hyvällä syyllä puhua maailman suosituimpana pallopelinä, joka yhdistää useimpia kansoja. Lajia pelataan yli 200 maassa ja pelaajia lasketaan maailmanlaajuisesti olevan yli 250 miljoonaa. Lajilla on luonnollisesti myös maailman suurin televisioyleisö. Vuoden 2018 MM-kisoja seurasi noin 3,6 miljardia ihmistä ja Mestareiden liigan finaali on katsotuin vuosittainen urheilu tapahtuma.

Paikalliset sarjat ovat lähes maasta riippumatta uskomattoman suosittuja, esimerkiksi saksalaisen Bundesliigan katsojakeskiarvo on yli 43 000 katsojaa. Euroopan suosituimpien sarjojen joukkoon kuuluvat myös Englannin Valioliiga, Italian Serie A sekä Espanjan La Liga. Paikallisten pelien lisäksi lajissa kilpaillaan myös Euroopan tasolla ja maanosan parhaat joukkueet taistelevat vuosittain suursuosiota nauttivassa Mestarien liigassa.

Maajoukkueet taas kilvoittelevat niin maanosan sisällä kuin neljän vuoden välein järjestettävissä MM-kisoissakin. Myös EM-kisat järjestetään neljän vuoden välein. Lajin menestynein maa on Brasilia, joka on voittanut maailmanmestaruuden peräti viiteen otteeseen. Vuodesta 1930 järjestetyt MM-kisat on kyennyt voittamaan vain 8 eri joukkuetta.

Jalkapallon säännöt

Osa jalkapallon viehätystä on siinä, että peliä pelataan käytännössä identtisillä säännöillä maassa kuin maassa – laji yhdistää sekä köyhiä että rikkaita. Varsinainen konsepti on hyvin yksinkertainen. Peliä pelataan noin sata metriä pitkällä kentällä, joiden molemmista päistä löytyvät maalit. Yksitoista pelaajaa sisältävät joukkueet pyrkivät potkimalla kuljettamaan pallon vastustajajoukkueen maaliin. Käsillä palloon saa koskea ainoastaan maalivahti, joita molemmilla joukkueilla on yksi.

Peli kestää 90 minuuttia ja voittaja on joukkue, joka useammin sai pallon vastustajan maaliin. Peli on jaettu kahteen 45 minuutin puoliaikaan, joiden välissä on tauko. Jos pallo ajautuu kentän päätyrajojen yli, jatketaan peliä potkaisemalla. Jos pallo taas ajautuu sivurajojen yli, heitetään pallo takaisin peliin. Jalkapalloa on pidetty herrasmiesten pelinä, eikä erityisen kovia otteita sallita. Sääntöjen vastaisista otteista pelaajaa saatetaan varoittaa keltaisella kortilla tai ajaa suoraan ulos kentältä punaisella kortilla.

Sarjamuotoisissa kilpailuissa ottelu voi päättyä myös tasapeliin. Cup-kilpailuissa voittajaa taas haetaan ensin 30-minuuttien jatko-ottelun ja tämän jälkeen rangaistuspotkukilpailun kautta.

Jalkapallo vedonlyönnissä

Kyseessä on luonnollisesti myös vedonlyöjien suosikkilaji ja tällä saralla valinnanvaraa vasta riittääkin. Käytännössä kaikki veikkaussivustot pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman paljon kohteita jalkapallosta ympäri maailman, joten vedonlyönti onnistuu sekä Suomen kolmosdivarista että Kirgisian cup-kilpailuista.

Kun kyse on suurimmista kilpailuista, voi pelkästään yksittäisestä ottelusta lyödä vetoa sadoissa eri muodoissa. Vetoa ei tarvitse lyödä pelkästään voittajasta tai lopputuloksesta, vaan vaihtoehtoina ovat esimerkiksi maalintekijät, maalimäärät, kulmapotkujen määrät tai ottelussa jaetut kaltaiset kortit. Uusimpana erikoisuutena on mahdollisuus luoda oma veto. Tällöin pelaaja voi yhdistää samalle lapulle useita kohteita samasta ottelusta – veikkaussivusto laskee tämän jälkeen automaattisesti kertoimen pelaajan valikoimalle. Tämän lajin parissa valinnanvara ei taatusti lopu kesken!