Jääkiekko – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2021)

Harva urheilu nauttii Suomessa samanlaista kansansuosiota kuin jääkiekko. Jääkiekon pääsarja on ehdottomasti Suomen seuratuin paikallinen sarja, minkä lisäksi jääkiekon maajoukkue on rikkonut kaikki katsojaennätykset. Jääkiekko tarjoaa yksinkertaisesti Suomen suosituinta tv-viihdettä!

Lyö vetoa jääkiekosta

Tausta ja historia

Pallo, kiekko ja kypärä

Jääkiekko on jo yllättävänkin vanha laji. Peli perustuu Britanniassa jo useiden vuosisatojen ajan pelattuihin mailapeleihin. Nykymuotoonsa peli alkoi kehittymään 1800-luvulla ja samalla vuosisadalla kiekkoilu levisi Britanniasta jo useisiin muihin maihin. Modernin jääkiekon syntymämaana voidaan pitää Kanadaa, ja useimmiten juuri Kanada tunnustetaan jääkiekon syntymämaaksi.

Ensimmäinen sisätiloissa pelattu jääkiekko-ottelu käytiin vuonna 1875 ja ensimmäiset sarjat käynnistyivät jo muutamaa vuotta myöhemmin. Nykyisin maailman suurimman jääkiekkosarjan NHL:n pääpalkintona toimiva Stanley Cup -pokaali ojennettiin ensimmäistä kertaa kanadalaisen amatöörisarjan voittajalle jo vuonna 1893.

Ensimmäiset ammattilaissarjat käynnistyivät heti 1900-luvun ensimmäisinä vuona, kun taas NHL perustettiin vuonna 1917. Euroopassa ei tultu paljoa perässä. Esimerkiksi Sveitsin edelleen pyörivä ammattilaissarja National League A sai syntynsä jo vuonna 1916.

Jääkiekko Suomessa

Suomessa organisoitunutta jääkiekkoa on harrastettu jo 1920-luvulta alkaen. Suomen mestaruudesta pelattiin alun perin cup-muodossa vuosina 1928-33, minkä jälkeen perustettiin liigamuotoinen SM-sarja. Vuonna 1975 ylin sarja erotettiin muusta sarjamuotoisesta jääkiekkoilusta ja syntyi erillinen SM-liiga. Kaudesta 2013-14 alkaen sarja on tunnettu yksinkertaisesti nimellä Liiga.

Tämän vuosituhannen ajan jääkiekon yleisökeskiarvo on pyörinyt neljäntuhannen ja viidentuhannen tuntumassa – parhaimmillaan keskiarvo on ollut peräti 5 231 katsojaa. Kyseessä onkin selvästi Suomen suosituin urheilusarja. Vuoden 1975 uudistuksen jälkeen eniten mestaruuksia on Tapparalla ja TPS:llä, jotka molemmat ovat saalistaneet 10 mestaruutta. Jos kaikkien aikojen mestaruudet lasketaan mukaan, on Tappara ykkönen peräti 17 mestaruudella.

Kolme maailmanmestaruutta saalistanut Leijonat taas on ehdottomasti yksi Suomen suosituimmista maajoukkueista. Peräti 3,14 miljoonaa katsojaa tavoittanut MM-finaali Suomen ja Kanadan välillä vuonna 2019 on Suomen katsotuin tv-lähetys nykyaikaisen televisiomittausjärjestelmän perusteella.

Jääkiekko maailmalla

Jääkiekkoa pelataan kymmenissä eri maissa ja useiden maiden sarjat keräävät keskimäärin tuhansittain katsojia paikan päälle. Maailman ehdottomasti suosituin ja rahakkain sarja on Pohjois-Amerikassa pyörivä National Hockey League eli NHL. Sarja sisältää 32 joukkuetta Yhdysvalloista ja Kanadasta, minkä lisäksi pelaajia on tietysti lukuisista eri maista. NHL nauttii Suomessakin kohtalaista suosiota, sillä sarja on aina ollut pullollaan myös suomalaisia huippupelaajia. Kautta aikojen NHL:n arvostetun Stanley Cup -pokaalin on voittanut myös 12 suomalaista pelaajaa.

Tätä nykyä NHL:ää haastaa myös Kontinental Hockey League, Venäjällä perustettu suurliiga, jossa pelaa joukkueita Venäjän lisäksi myös viidestä muusta maasta. Suomalainen Jokerit on pelannut KHL:ssä vuodesta 2014 lähtien, niittäen kohtalaista menestystä.

Monien tuhansien katsojakeskiarvoilla sarjoja pyörii myös Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa ja Tšekissä.

Jääkiekko säännöt

Jääkiekko on pohjimmiltaan kohtalaisen yksinkertainen urheilu laji, jonka säännöt eivät merkittävästi eroa eri sarjojen välillä. Kyseessä on joukkuelaji, jossa kerrallaan kentällä on kultakin joukkueelta viisi kenttäpelaajaa sekä yksi maalivahti. Peliä pelataan jäisessä kaukalossa mailoin ja luistimin varustettuna ja pelin tavoitteena on saada pieni musta kiekko vastustajan maaliin mahdollisimman monta kertaa.

Ammattilaissarjoissa peliä pelataan lähtökohtaisesti kolmessa 20 minuutin erässä, joiden välillä on erätauko. Jos ottelu on tasan 60 minuutin jälkeen, seuraa yleensä lyhyt jatkoaika ja rangaistuslaukauskilpailu, jolla voittaja ratkaistaan. Ammattilaissarjojen playoffeissa peliä jatketaan useimmiten viidellä viittä vastaan siihen saakka, että toinen joukkue onnistuu tekemään ratkaisevan maalin.

Merkittävin ero sarjojen välillä on kaukalon koko. Pohjois-Amerikassa jääkiekkoa tavataan pelata Eurooppaa pienemmässä kaukalossa, mikä tekee pelistä huomattavasti nopeatempoisempaa.

Jääkiekko vedonlyönnissä

Jos vedonlyönti kiinnostaa, soveltuu jääkiekko mitä parhaimmalla tavalla vedonlyöntilajiksi. Tätä nykyä kyseessä on ehdottomasti yksi vedonlyöjien suosikkilajeista, minkä huomaa myös tarjonnassa. Vetoa pääsee lyömään käytännössä kaikista sarjoista ja yksittäiselle päivälle löytyy käytännössä poikkeuksetta kymmenittäin pelikohteita. laadukkailla vedonlyöntisivustoilla voit lyödä vetoa jopa suomalaisista alasarjoista.

Pelivalikoimat jopa yksittäisen ottelun sisällä voivat olla huomattavan monipuolisia. Voittajan ja lopputuloksen lisäksi voit lyödä vetoa esimerkiksi maalimääristä, maalintekijöistä, yksittäisistä eristä, ylivoimamaaleista ja jopa syöttöpisteistä. Osa sivustoista tarjoaa myös mahdollisuuden useampien saman ottelun kohteiden yhdistämiseen samalle lapulle, jolloin veto saa väistämättä huomattavan korkean kertoimen.

Vedonlyöjiä palvelevat tietysti livetulokset jääkiekko sekä tulospalvelu jääkiekko, joista voit seurata jännittäviä vetokohteita reaaliajassa. Tätä nykyä myös vetoa voi lyödä reaaliajassa vaikka kesken ottelun!

Tutustu myös muihin suosittuihin urheilulajeihin.