Valioliiga – Tietopaketti 2021

Jalkapallon saralla muut urheilutapahtumat jäävät poikkeuksetta Valioliigan varjoon. Englannin Valioliiga sisältää tätä nykyä myös miellyttävät määrät suomalaisväriä, joten lue ennakkopakettimme uuteen kauteen!

Valioliigasta lyöt vetoa netin parhailla veikkaussivustoilla:

Valioliiga-kausi 2022

Jalkapallo on tunnetusti parhaimmillaan Englannissa, joka on myös lajin syntykoti. Vuodesta 1992 lähtien maan pääsarja on tunnettu Valioliigan nimellä ja samana aikana selvästi maan suosituin pääsarja on kasvanut entistäkin suuremmaksi. Tätä nykyä pelkästään televisio-oikeudet ovat yli kolmen miljardin punnan arvoisia, sillä Valioliiga kiinnostaa ympäri maailman. Kauden 2021–22 pääsarja lyödään käyntiin 13. elokuuta, kun taas mestari on tiedossa viimeistään 22. toukokuuta. Mihin tulevalla kaudella kannattaa kiinnittää huomiota?

Mestaruutta lähtee puolustamaan jälleen kerran Manchester City, joka on voittanut mestaruuden peräti viiteen otteeseen viimeisen vuosikymmenen aikana. Suurimpina haastajina toimivat epäilemättä Liverpool, huimassa lennossa oleva Chelsea sekä paikallisvastustaja Manchester United. Vedonvälittäjien papereissa Manchester City on kuitenkin suursuosikki uusimaan jälleen mestaruutensa. Jopa maailman parhaaksi pelaajaksi julistettu Mohamed Salah taas on suursuosikki sarjan maalikuninkaaksi.

Edellisellä kaudella sarjasta tippuivat Fulham, West Bromwich sekä Sheffield United, kun taas tilalle nousivat Norwich, Watford sekä Brentford. Suomalaisesta näkökulmasta edessä on poikkeuksellisen kutkuttava kausi, sillä pitkästä aikaa sarjassa nähdään suomalaisväriä peräti kahden hyökkääjän voimin.

Keitä seurata Valioliigassa?

Suomalaisesta näkökulmasta tulevan kauden kiinnostavimpia pelaajia ovat ehdottomasti suomalaistähdet, jotka viime kaudella pelasivat yhtä sarjatasoa alempana Championshipissa. Olemme nostaneet seurattavien pelaajien listalle kuitenkin myös englantilaisen yllätysvalinnan, jolta on lupa odottaa suuria tällä kaudella.

Teemu Pukki

Suomalaisesta näkökulmasta on selvää, että Valioliigan kiinnostavin pelaaja on jälleen kerran Norwichin ykköspyssy Teemu Pukki, joka nosti joukkueensa yhden kauden tauon jälkeen jälleen takaisin Valioliigaan takomalla kauden aikana peräti 26 liigamaalia. Pukki on ollut viime kausien aikana huimassa vireessä, sillä edellisellä Valioliigavisiitillä syntyi 11 maalia, kun taas sitä edellinen kausi Championshipissa tuotti peräti 29 maalia. Samalla vikkelä viimeistelijä ehti nousta Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijäksi – tällä hetkellä saldo on peräti 35 maalia.

Marcus Forss

Suomalaisten kannattaa ehdottomasti huomioida myös vasta 22-vuotias lupaus Marcus Forss, joka nousi niin ikään viime kaudella Championshipista pääsarjaan. Brentfordia edustava hyökkääjä teki viime kaudella yhteensä 10 maalia 50 esiintymisessä, joten tehokkaalta viimeistelijältä on lupa odottaa vastuuta ja maaleja myös tällä kaudella. Brentfordia jo vuodesta 2017 edustanut Forss on noussut mukaan myös Suomen maajoukkuerinkiin ja myös ensimmäiset maalit Suomen paidassa on nähty.

Conor Gallagher

Vasta 21-vuotias Chelsean kasvatti Conor Gallagher on kiistatta yksi tämän kauden kiinnostavimmista pelaajista. Viime kaudella West Bromwichia edustanut Gallagher pelaa tällä kaudella lainalla Crystal Palacessa, jossa vikkelä ja tekninen Gallagher pääsee vapaaseen rooliin keskikentällä. Koko Crystal Palacen peli tuntuu tällä hetkellä pyörivän näyttävää potkutekniikkaansa väläyttelevän Gallagherin kautta. Englantilainen lupaus on päässyt tekemään ensiesiintymisensä myös aikuisten maajoukkueessa. Luvassa saattaa hyvinkin olla todellinen läpimurtokausi.

Valioliigan historia

Englannin Valioliiga sai alkunsa vuonna 1992, jolloin suuret seurat kaipasivat Englannin jalkapalloon lisää rahaa. Seurauksena pääsarja irtaantui muusta jalkapalloliigasta ja jo vuodesta 1888 toiminut jalkapallon pääsarja sai uuden nimen. Vaikka kyseessä on teknisesti itsenäinen sarja, toimii Valioliiga kuitenkin edelleen yhteydessä muuhun jalkapalloliigaan ja alempiin sarjatasoihin. Jokaisella kaudella kolme viimeistä joukkuetta tippuu sarjaa alemmaksi Championshipiin, kun taas Championshipin kolme parasta joukkuetta nousevat Valioliigaan.

Valioliigan perustamisen jälkeen Englannin pääsarjaan on saatu huimat määrät uutta rahaa erityisesti televisiosopimusten muodossa. Samalla Valioliiga on vakiinnuttanut paikkansa ehdottomasti suosituimpana sekä seuratuimpana jalkapalloliigana ympäri maailman. Valioliigaa seurataan niin Suomessa kuin Kiinassakin. 2000-luvun puolella sarja tunnettiin neljän suurjoukkueen dominanssista, kun Manchester United, Chelsea, Liverpool ja Arsenal nappasivat sarjan neljä kärkipaikkaa lähes poikkeuksetta. Viime vuosina Manchester Cityn ja Tottenhamin nousua on kuitenkin muuttanut kuvioita.

Kuluvan vuosituhannen aikana kuitenkin ainoastaan kuusi joukkuetta on kyennyt voittamaan mestaruuden. Suurin yllätys on epäilemättä Leicesterin mestaruus vuonna 2016. Jopa putoamaan povatun Leicesterin yllätysmestaruutta pidetään yleisesti yhtenä urheilun historian suurimmista yllätyksistä.

Valioliigan parhaat suomalaiset pelaajat

Valioliigassa on sen historian aikana ehtinyt esiintymään jo 18 suomalaista pelaajaa. Nostimme esille kolme pelaajaa, jotka muistetaan hyvällä syyllä historian parhaina suomalaisina Valioliigapelaajina.

Sami Hyypiä

Parhaasta Valioliigaurasta muistetaan itseoikeutetusti kymmenen kauden ajan Liverpoolin takalinjoilla luutinut Sami Hyypiä, jota on pidetty jopa yhtenä Valioliigan historian parhaista keskuspuolustajista. Mestaruutta hän ei koskaan kyennyt voittamaan, mutta Liverpoolin paidassa Hyypiä pääsi juhlimaan käytännössä kaikkia muita palkintoja. Palkintokaapista löytyvät Mestarien liigan mestaruus, kaksi FA Cupia, kaksi Englannin Liigacupin voitto, kaksi Community Shieldiä, UEFA Cup sekä kaksi UEFAn Super Cupia. Henkilökohtaisesti Hyypiä on valittu UEFAn vuoden joukkueeseen, Liverpoolin vuoden pelaajaksi sekä Suomen vuoden urheilijaksi. Vuoden suomalaiseksi jalkapalloilijaksi Hyypiä valittiin peräti kymmeneen otteeseen.

Mikael Forssell

Kukaan suomalainen ei ole tehnyt Valioliigassa enempää maaleja kuin Chelseaa sekä Birmingham Cityä edustanut Mikael Forssell. Vasta 17-vuotiaana ensimmäisen Valioliigamaalinsa tehnyt Forssell on edelleen yksi sarjan historian nuorimmista maalintekijöistä. Vaikka hyökkääjä kärsi useista loukkaantumisista, ehti hän iskeä Valioliigassa peräti 34 maalia. Parhaaksi yksittäiseksi suoritukseksi jäi kausi 2003–04, jolloin Forssell iski Birmingham Citylle peräti 17 maalia, mikä riitti maalipörssin viidenteen sijaan. Forssell palkittiin saman kauden maaliskuussa kertaalleen myös sarjan kuukauden pelaajana.

Jussi Jääskeläinen

Kukaan suomalainen ei ole pelannut enempää Valioliigaotteluita kuin Jussi Jääskeläinen, joka esiintyi Boltonin ja West Hamin maalilla peräti 436 Valioliigaottelussa. Peräti kolmentoista kauden ajan Englannin pääsarjaa tahkonnut Jääskeläinen ehti urallaan torjua 108 nollapeliä Valioliigassa, siinä sivussa hän kirjautti myös syöttöpisteen kolmeen maaliin. Boltonissa Jääskeläinen valittiin parhaimmillaan sekä vuoden pelaajaksi että pelaajien vuoden pelaajaksi, kun Jääskeläinen torjui Boltonin UEFA Cupiin vasta toista kertaa seuran historian aikana. Tuolloin Bolton sijoittui Valioliigassa seitsemännelle sijalle.