Talviolympialaiset – Tietopaketti 2022

Ainoastaan neljän vuoden välein järjestettävät talviolympialaiset jättävät muut urheilutapahtumat varjoonsa. Pekingissä järjestettävissä vuoden 2022 talviolympialaisissa kisaillaan peräti viidessätoista eri lajissa ja 109 eri kilpailussa.

Talviolympialaiset myös veikkauskohteena:

Talviolympialaiset 2022

Olympialaiset järjestetään poikkeuksellisesti ainoastaan vajaan vuoden välein, sillä myös kesäolympialaiset pidettiin vasta edellisenä vuotena. Talviolympialaiset 2022 ovat kuitenkin vuorossa omalla paikallaan jo 4. helmikuuta 2022 alkaen. Kisailut jatkuvat Pekingissä aina 20. helmikuuta asti.

Kyseessä ovat jo 24. talviolympialaiset. Suomi on tunnetusti menestynyt erinomaisesti tällä saralla, sillä Suomi on talviolympialaisissa seitsemänneksi eniten mitaleita haalinut maa. Väkilukuun suhteutettuna Suomi on talviolympialaisten historian kolmanneksi menestynein maa Liechtensteinin sekä Norjan jälkeen.

Pekingin kisoissa kilpaillaan seitsemässä lajiryhmässä, jotka ovat ampumahiihto, hiihto, kelkkailu, curling, jääkiekko, luistelu sekä ohjaskelkkailu. Tämän lisäksi hiihto on jaettu alppihiihtoon, maastohiihtoon, freestyleen, yhdistettyyn, mäkihyppyyn sekä lumilautailuun. Luistelu on jaettu taitoluisteluun, pikaluisteluun sekä kaukalopikaluisteluun. Kelkkailu taas on jaettu rattikelkkailuun sekä skeletoniin.

Yhteensä kilpailuja järjestetään peräti 109 kappaletta, sillä esimerkiksi pikaluistelussa jaetaan peräti 14 kultamitalia. Yli kymmenen kultamitalia menee jakoon myös ampumahiihdossa, alppihiihdossa, maastohiihdossa, freestylessä sekä lumilautailussa.

Uudet olympialajit 2022

Varsinaisesti täysin uusia olympialajeja ei tänä vuonna kisoihin lisätä, mutta luvassa on seitsemän uutta kilpailua, joissa ei ennen ole jaettu olympiamitaleja. Uusina lisäyksinä ovat sekä miesten että naisten big air freestyle, naisten yksilökelkkailu, kaukalopikaluistelun sekaviesti sekä sekajoukkueiden kilpailut niin mäkihypyssä, lumilautailun crossissa kuin freestylen aerialsissakin.

Suomalaiset talviolympialaisissa 2022

Olympialaisten joukkueet eivät vielä ole tiedossa, mutta Suomi tulee taatusti lähtemään kisoihin myös 2022 varsin runsaalla ja monipuolisella edustuksella. Esimerkiksi vuoden 2018 olympialaisissa Suomen joukkueeseen kuului peräti 100 urheilijaa. Suomella oli tuolloin edustusta alppihiihdossa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, curlingissa, taitoluistelussa, freestylessä, jääkiekossa, yhdistetyssä, mäkihypyssä, lumilautailussa sekä pikaluistelussa. Tuolloin lopputuloksena oli kuusi mitalia, joista yksi oli kultainen.

Vuoden 2022 olympialaiseen huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki asettaa jopa inhorealistiseen laskukaavaan pohjautuen tavoitteen neljään mitaliin. Tavoite tuntuu varsin matalalta, sillä kahta mitalia voidaan odottaa hyvällä syyllä jo jääkiekosta. Edellisissä olympialaisissa Suomi nappasi yhden mitalin jääkiekosta, neljä maastohiihdosta ja yhden lumilautailusta. Suomen suurimmat mitalitoivot ovat tälläkin kertaa tuttuja nimiä.

Iivo Niskanen

Jääkiekkoilijoiden ohella Suomen suurin mitalitoivo on tälläkin kertaa kiistatta Iivo Niskanen, joka on jo kaksinkertainen olympiavoittaja. Niskaselta on lupa odottaa menestystä useissa lajeissa, sillä 2018 hän nappasi olympiakultaa 50 kilometrillä ja 2014 taas joukkuesprintistä. Maailmanmestaruuden Niskanen on kuitenkin onnistunut voittamaan myös 15 kilometrillä, jota pidetään miehen päämatkana.

Krista Pärmäkoski

Naisten puolella ehdottomasti suurin menestystoivo on Krista Pärmäkoski, joka edellisissä olympialaisissa voitti yksin puolet Suomen mitaleista nappaamalla mitalin 10 kilometriltä, 15 kilometriltä sekä 30 kilometriltä. Vuonna 2014 Pärmäkoski pääsi hopealle myös viestissä, joten menestystä voi odottaa laajalta skaalalta. MM-kisoissa Pärmäkoski on napannut yhteensä seitsemän mitalia, mutta kulta puuttuu edelleen kaapista.

Enni Rukajärvi

Menestystä voi odottaa myös Suome big air -urheilijoilta, sillä maailmancupissa kärkeä on tavoitellut useampikin suomalainen laskija. Suurin mitalitoivo tällä saralla on 31-vuotias Enni Rukajärvi, joka on napannut edellisissä olympialaisissa sekä hopeaa että pronssia. Sekä slopestylessä että big airissa kilpaileva Rukajärvi on voittanut maailmancupin molemmissa lajeissa, saalistaen yhteensä peräti neljä maailmancupia. Myös MM-mitali löytyy molemmista lajeista. Slopestylessä Rukajärvi on voittanut kultaa, big airissa taas hopeaa. Olympiamitalit ovat slopestylen puolelta.

Jääkiekko talviolympialaisissa 2022

Erityistä huomiota talviolympialaisissa herättää tietenkin jääkiekko. Vuonna 2018 olympialaisissa ei nähty lainkaan NHL-pelaajia, mutta tänä vuonna pelataan jälleen parhailla miehistöillä ja myös NHL-pelaajat pääsevät mukaan.

Miesten turnaukseen osallistuu 12 joukkuetta, jotka on aluksi jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Mukana ovat Kanada, Yhdysvallat, Saksa, Kiina, Venäjän olympiaurheilijat, Tsekki, Sveitsi, Tanska, Ruotsi, Slovakia, Latvia sekä tietenkin Suomi. Suomen alkulohkossa pelaavat Ruotsi, Slovakia ja Latvia. Formaatti on varsin mielenkiintoinen, sillä lohkojen voittajat sekä paras kakkonen etenevät suoraan puolivälieriin. Kaikki muut joukkueet taas pelaavat ensin ylimääräisen playoff-kierroksen, jonka voittajat etenevät myös puolivälieriin.

Suomen joukkueelta on lupa odottaa suuria, sillä suomalaisen jääkiekon tilanne näyttää kautta linjan paremmalta kuin vuosikausiin. Aivan suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon Suomi ei kuitenkaan vedonvälittäjien papereissa lukeudu. Suomea pidetään olympialaisten viidenneksi parhaana joukkueena, kun edelle kiilaavat Kanada, Yhdysvallat, Venäjä sekä Ruotsi. Luvassa on kuitenkin tasainen turnaus, jossa Suomellakin on mahdollisuus yllättää.

Suomen olympiamiehistön kolme ensimmäistä nimeä on jo valittu. Joukkueeseen on nimetty Floridan Aleksander Barkov, Carolinan Sebastian Aho sekä Coloradon Mikko Rantanen.

Oletettavasti Suomen ensimmäisen ja toisen ketjun senttereinä tulevat pelaamaan juuri Barkov ja Aho, kun taas Rantasta sovitetaan todennäköisesti ykkösketjun laidalle. Sentteriosaston täydentävät todennäköisesti Dallasin Roope Hintz sekä Carolinan Jesperi Kotkaniemi. Laidoille on mahdollisuus lyödä ehdotonta laatutavaraa, sillä joukkueeseen ovat tyrkyllä esimerkiksi tulisesta laukauksestaan tunnettu Patrik Laine, taitava Teuvo Teräväinen sekä veteraaniosastoon jo kuuluva Mikael Granlund. Lopuille paikoille saatetaan sovitella esimerkiksi Jesse Puljujärvi, Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen sekä Joonas Donskoi.

Erityisesti Ahon laidoille soviteltavat pelaajat ovat herättäneet spekulaatiota. Vuoden 2016 juniorikisoissa Suomen johdatti mestaruuteen PuLa-Aho-ketju, jossa pelasivat Aho, Laine sekä Puljujärvi. Ketjun lempinimi on tietenkin lainattu Speden rääväsuiselta papukaijalta. Kokeileeko Suomi tuttua menestysreseptiä vai sovitellaanko Ahon laidalle tiimikaveri Teuvo Teräväistä, jonka kanssa Aho on muodostanut Carolinassa pelottavan tutkaparin? Suomen olisi mahdollista sijoittaa samaan kenttään Ahon ja Teräväisen lisäksi myös Kotkaniemi, joka on pelannut tällä paikalla silloin tällöin myös Carolinassa.

Puolustuksessa ensimmäiseen pakkipariin sijoitetaan todennäköisesti Dallasin miehet Esa Lindell ja Miro Heiskanen. Joukkueeseen ovat taatusti vahvasti tyrkyllä myös Sami Vatanen, Rasmus Ristolainen, Markus Nutivaara sekä Henri Jokiharju.

Suomi on perinteisesti tunnettu vahvasta maalivahtiosastostaan, mutta vielä tällä hetkellä kyseessä on täysi kysymysmerkki. Bostonin Tuukka Rask on kunnossa ollessaan ehdoton ykkösmaalivahti, mutta lonkkaleikkauksesta toipuva Rask ei ole vielä pelannut kuluvalla kaudella lainkaan. Raskin poissa ollessa ykkösmaalivahdin viittaa sovittelee harteilleen todennäköisesti Nashvillen Juuse Saros. Kisakoneeseen ovat kiistatta tyrkyllä myös Columbuksen Joonas Korpisalo sekä Edmontonia edustava Mikko Koskinen.

Naisten puolella kisoihin ottaa osaa kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Ensimmäisestä lohkosta jatkoon etenevät kaikki joukkueet, toisesta kolme parasta. Suomi pelaa hallitsevana pronssimitalistina ykköslohkossa, josta löytyvät myös Yhdysvallat, Kanada, Venäjän olympiaurheilijat sekä Sveitsi. Suomelta on naisten puolella lupa odottaa mitalia myös tänä vuonna. Lähtökohtaisesti Suomi on vuodesta toiseen naisten puolella maailman kolmanneksi paras joukkue. Pronssia onkin tullut kolmissa olympialaisissa. MM-kisoissa Suomi on ollut pronssilla peräti 13 kertaa. Vuonna 2019 Suomi nappasi kuitenkin ensimmäisen hopeansa, häviten finaalin vasta voittolaukauskisassa.