Rallicross MM – Tietopaketti 2021

Klassiset urheilutapahtumat saavat välillä seurakseen myös uusia tulokkaita. Vasta vuonna 2014 lanseerattu rallicrossin MM kuuluu kiinnostavimpiin uutuussarjoihin. Rallicrossin MM-sarjaan ottaa osaa tietenkin myös useita suomalaisia.

Lyö vetoa Rallicrossin MM-voittajasta:

Rallicross MM kausi 2021

Rallicross on kansainvälisenä lajina varsin tuore tuttavuus, sillä ensimmäiset moottoriurheilun kattojärjestö FIAn alaisuudessa järjestetyt MM-kisat järjestettiin vasta vuonna 2014. Vauhdikas rallilaji on kuitenkin nopeasti noussut varsin suureen suosioon erityisesti Pohjoismaissa, joissa myös Rallicross MM-kausi 2021 kiinnostaa katsojia. Tapahtumien seuraaminen onnistuu myös televisiosta käsin, sillä Suomessa rallicrossin MM-sarjaa näyttää C More.

Vuoden 2021 MM-kausi kilpaillaan poikkeuksellisesti vain yhdeksän osakilpailun muodossa, sillä esimerkiksi Suomen sekä Venäjän kisat pudotettiin poikkeusvuoden vuoksi pois ohjelmistosta. Tänä vuonna ajetaan Kataloniassa, Ruotsissa, Ranskassa, Latviassa, Belgiassa, Portugalissa sekä Saksassa. Samanaikaisesti ajetaan kahta eri sarjaa. Aikaisemmin Superclassina tunnettu luokka tunnetaan nykyään nimellä RX1. Aikaisemmin ajetun RX2-luokan taas on korvannut sähköautoilla ajettava RX2-luokka.

Rallicrossin MM-sarjan osakilpailut ovat aina kaksipäiväisiä. Aluksi ajetaan neljä karsintakilpailua, joihin ottaa kerrallaan osaa kolmesta viiteen autoa. Neljän kierroksen jälkeen nopeimman ajan saaneet autot voittavat karsintakilpailunsa. Kun neljä karsintakilpailua on ajettu, etenee 12 parhaan ajan saanutta autoa semifinaaleihin. Kahdessa semifinaalissa kilpailee kerrallaan kuusi autoa kuuden kierroksen aikana. Molempien semifinaalien kolme parasta autoa etenee finaaliin. Finaali toimii samaan tapaan kuin semifinaali – kuuden kierroksen jälkeen nopein auto voittaa.

Suurimpana suosikkina kauteen lähtee jälleen ruotsalainen Johan Kristoffersson, joka on lajin historian menestynein kilpailija. Mestaruus on tullut vuosina 2017, 2018 ja 2020. Poikkeuksen muodostaneena vuonna 2019 Kristoffersson ei ottanut osaa sarjaan ollenkaan, vaan hän osallistui tuolloin World Touring Car Cup -sarjaan, jossa hän tuli viidennelle sijalle.

Suurin uhkaaja on niin ikään ruotsalainen TImmy Hansen, joka on lajin historian toiseksi menestynein kilpailija niin voitoilla kuin palkintopallisijoituksillakin mitattuna. Juuri Hansen pokkasi mestaruuden vuonna 2019. Suomesta sarjaan osallistuvat tällä kaudella Niclas Grönholm sekä Juha Rytkönen. Yhteensä kauteen ottaa osaa yhdeksän valmistajaa, joiden alaisuudessa toimii seitsemäntoista tiimiä. Autourheilun klassinen henki elää vielä rallicrossissa, sillä monet ajajat osallistuvat kauteen omatoimisesti ja omina tiimeinään.

Parhaat Rallicross kuskit

Rallicrossilla on vielä varsin lyhyt historia, mutta tälläkin erää historian parhaat rallicross kuskit erottuvat joukosta selvästi. Tähän mennessä maailmanmestaruuden on onnistunut voittamaan neljä eri kuskia.

Johan Kristoffersson

Ruotsalainen Johan Kristoffersson on kaikilla mittareilla rallicrossin kaikkien aikojen menestynein kuljettaja. Volkswagenilla koko uransa ajanut Kristoffersson on ottanut yhtä välikautta lukuun ottamatta osaa jokaiselle kaudelle vuodesta 2014 lähtien. Ensimmäisellä kaudella hän otti osaa vain muutamaan kisaan, mutta seuraavilla kausilla hän sijoittui sarjassa kolmanneksi ja toiseksi. Sen jälkeen saldona on ollut pelkkiä ykkössijoja. Hallitseva mestari on napannut mestaruudet sekä 2018, 2019 että 2020. Kauden 2019 hän taas jätti kokonaan väliin. Yhteensä Kristofferssonilla on peräti 26 voittoa sekä 37 palkintopallisijaa.

Timmy Hansen

Peugeotilla ajava ruotsalainen Timmy Hansen on lähes kaikilla mittareilla lajin toiseksi menestynein kuljettaja. Peräti 12 voittoa ja 33 palkintopallisijaa haalinut Hansen on onnistunut nappaamaan myös yhden mestaruuden vuonna 2019. Saavutuksen arvoa himmentää hieman se, ettei suurin kilpakumppani Kristoffersson ottanut lainkaan osaa tälle kaudelle. Onnistuuko Hansen päihittämään suurimman kilpailijansa viimeinkin vuonna 2021?

Petter Solberg

Citroenia edustanut Petter Solberg tunnetaan taatusti paremmin varsinaisen rallin puolelta. Solberg voitti rallin MM-sarjan vuonna 2003, minkä lisäksi norjalainen ehti nappaamaan myös kolme kakkossijaa. Rallin puolelta eläköitynyt Solberg osallistui nelikymppisenä ensimmäiselle rallicrossin kaudelle ja voitti välittömästi mestaruuden. Mestaruuden hän onnistui pokkaamaan myös toisella yrityksellä, mutta kolmella seuraavalla kaudella ei tulosta enää tullut. Sittemmin kaikesta ralliurheilusta eläköitynyt Solberg nappasi rallicrossissa yhden mestaruuden, kymmenen voittoa ja peräti 30 palkintopallisijaa.

Mattias Ekström

Ruotsalainen Mattias Ekström on harvoja kuljettajia, jotka ovat ottaneet osaa jokaiselle rallicrossin MM-kaudelle. Audilla ajavan Ekströmin menestys on ollut varsin tasaista, sillä tuloksena on ollut peräti kolme kakkossijaa. Kertaalleen Ekström on päässyt juhlimaan myös maailmanmestaruutta, sillä hän nappasi mestaruuden kaudella 2016. Yhteensä Ekströmillä on 12 voittoa sekä 26 palkintopallisijoitusta.

Rallicrossin historia

Erityisesti pohjoisessa Euroopassa suosittua rallicrossia voisi kuvailla yksinkertaisesti motocrossiksi ralliautoilla. Rallicrossilla on varsin mielenkiintoinen historia, sillä laji on saanut syntynsä brittiläisen World of Sport -televisio-ohjelman varsin leikkimielisenä osuutena. Laji alkoi kuitenkin välittömästi nauttimaan suosiota, minkä myötä samanlaisia kilpailuja alettiin järjestämään Brittien lisäksi myös Hollannissa sekä Australiassa. Pohjoismaissa vastaavat – mutta huomattavasti halvemmilla autoilla ajettavat – kilpailut on tunnettu jokamiehenluokan sekä folkracen nimillä.

Yhdysvaltoihin laji levisi 2000-luvulla, ja Rally America alkoi järjestämään eurooppalaistyylisiä rallicrossin kisoja maassa vuonna 2009. RallyCar Rallycross Championship, SuperRally sekä Global RallyCross Championship houkuttelivat maahan myös varsin tunnettuja rallikuskeja. Esimerkiksi Marcus Grönholm otti osaa Yhdysvalloissa järjestettyihin kisoihin.

Juuri suosio Amerikassa saattoi olla syynä sille, että myös FIA lopulta käynnisti viralliset rallicrossin MM-kisat. Ensimmäinen FIA World Rallycross Championship järjestettiin vuonna 2014, jolloin mestaruuden voitti rallin MM-sarjankin voittanut norjalainen Petter Solberg.

Suomalaiset rallicross kuskit

Useat suomalaiset ovat ottaneet osaa erilaisiin rallicrossin kisoihin ympäri maailman. Esimerkiksi Marcus Grönholm on kisaillut niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Mutta ketkä ovat parhaat suomalaiset rallicross kuskit, kun kyse on rallicrossin MM-sarjasta? Tällä saralla kaksi nimeä nousee ylitse muiden.

Niclas Grönholm

Voitoilla mitattuna selvästi paras suomalainen on sarjassa tälläkin kaudella kilpaileva Niclas Grönholm, joka on myös yksi suurimmista mestarisuosikeista. Kahtena edellisenä kautena sarja neljännelle sijalle sijoittunut Grönholm on onnistunut voittamaan yhteensä viisi kisaa, minkä lisäksi hänellä on yhteensä yhdeksän palkintopallisijoitusta. Hyundailla ajava 24-vuotias on rallin maailmanmestari Marcus Grönholmin poika.

Toomas Heikkinen

Kisan voittoon on suomalaisista yltänyt myös Toomas Heikkinen, joka ajoi sarjassa yhteensä viiden kauden ajan. Tuloksina oli kaksi voittoa sekä yhteensä seitsemän palkintopallisijoitusta. Ensimmäisellä kaudella Heikkinen tuli sarjan kakkoseksi, häviten ainoastaan Solbergille. Tätä ennen Toomas Heikkinen oli jo ehtinyt voittamaan Global RallyCross Championshipin ylivoimaisella suorituksella.