NHL – tietopaketti 2021

Jääkiekko on suomalaisten makuun ja tällä saralla ehdottomasti suurin tekijä on pohjoisamerikkalainen NHL. Tällä hetkellä yli 80 suomalaisella pelaajalla on NHL-sopimus, joten suomalaisesta näkökulmasta edessä on yksi kaikkien aikojen kiinnostavimmista kausista. Unohda muut urheilutapahtumat ja seuraa suomalaispelaajien esiinmarssia Pohjois-Amerikassa!

Lunasta parhaat bonukset ja lyö vetoa NHL:stä

NHL kausi 2022

Tuoreeseen NHL-kauteen lähdetään kutkuttavista asetelmista. Edellinen Stanley Cup voittaja Tampa Bay Lightning on heikentynyt selvästi, joten vedonlyöntimarkkinoilla povataan uutta voittajaa. Suomalaisesta näkökulmasta kausi on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä ennakkosuosikiksi on nostettu Mikko Rantasen tähdittämä Colorado Avalanche. Toiseksi suurin suosikki on Vegas Golden Knights, kun taas kolmoseksi on nostettu Florida Panthers, jonka ykköstähtenä häärii Aleksander Barkov. Florida on suomalaisesta näkökulmasta yksi sarjan kiinnostavimmista joukkueista, sillä rosteriin kuuluvat myös Olli Juolevi, Anton Lundell, Eetu Luostarinen, Markus Nutivaara sekä Christoper Gibson.

Hyvissä haastaja-asetelmissa on myös muita suomalaisten tähdittämiä joukkueita. Mestaruusehdokkaina pidetään esimerkiksi Jesse Puljujärven ja Mikko Koskisen Edmonton Oilersia sekä suomalaisilla täytettyä Carolina Hurricanesia, jossa pelaavat esimerkiksi Sebastian Aho sekä Teuvo Teräväinen. Kausi lyödään käyntiin 12. lokakuuta ja mestaria selvitellään vuoden 2022 kesällä. Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa 82 ottelua, minkä jälkeen sekä itäisen että läntisen konferenssin kahdeksan parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin.

Sarjaan on jälleen saatu tasamäärä joukkueita, sillä uutena tulokkaana sarjaan saapuu Seattle Kraken. Näin NHL:ssä pelaa tulevalla kaudella yhteensä 32 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen konferenssiin ja neljään eri divisioonaan.

Parhaat NHL joukkueet

Vedonlyöjien näkemys on selvä – tällä kaudella paras joukkue on Colorado Avalanche, jolta odotetaan jälleen suuria. Rantasen ja MacKinnonin pyörittämä hyökkäys ei taatusti pääse pettämään, mutta kuinka Coloradolta sujuu maalivahtipeli?

Kovimpina haastajina pidetään Vegas Golden Knightsia, Florida Panthersia sekä Tampa Bay Lightningia. NHL on kuitenkin kuuluisa tasaväkisyydestä ja yllätyksistä, eikä mestaruuden meneminen täydelliselle yllätysnimelle olisi minkäänlainen shokki. Esimerkiksi viime vuonna sarjan häntäpäähän povattu Montreal Canadiens yllätti kaikki etenemällä peräti Stanley Cup -finaaliin saakka.

Montreal Canadiens on samalla historian menestynein NHL-joukkue, vaikka Stanley Cup ei olekaan löytänyt kotiin lähes kahteenkymmeneen vuoteen. Montreal on nostanut pystin ilmaan peräti 24 otteeseen, kun lähin haastaja Toronto Maple Leafs on saalistanut ainoastaan 13 mestaruutta.

Paras suomalainen NHL pelaaja

Suomalaisia hellitään tällä kaudella, sillä useampikin suomalaispelaaja haastaa tosissaan sekä mestaruudesta että henkilökohtaisista palkinnoista. Kuka sitten on tämän hetken paras suomalainen NHL pelaaja? Mielipiteitä on varmasti monia, mutta olemme nostaneet esille kolme nimeä, joita kannattaa taatusti seurata.

Aleksander Barkov

Venäläistaustainen Aleksander Barkov on 26-vuotias keskushyökkääjä, joka lähtee jo yhdeksänteen NHL-kauteensa Florida Panthersin kapteenina. Barkov on paitsi kaikkien aikojen nuorin NHL:ssä pelannut suomalainen, myös yksi kolmesta suomalaisesta, joka on valittu varaustilaisuuden toisena pelaajana.

Barkov tunnetaan monipuolisuudestaan ja herrasmiesmäisyydestään. Hänet on palkittu NHL:ssä sekä vuoden herrasmiespelaajana että vuoden parhaana puolustavana hyökkääjänä, mutta tämä ei ole näkynyt tehosarakkeissa. Barkov on jo useamman kauden ajan naputellut tehopisteitä reilusti yli piste per peli tahdilla. Paras suoritus on kaudelta 2018–19, jolloin Barkov saalisti 82 ottelussa peräti 96 tehopistettä. Sadan pisteen rajan rikkominen on täysin realistista, minkä lisäksi Barkovin Panthersia pidetään yhtenä tämän kauden suurimmista suosikeista.

Mikko Rantanen

Ennakkosuosikkina mestaruutta lähtee saalistamaan Colorado Avalanchen 25-vuotias Mikko Rantanen, jolle kyseessä on jo seitsemäs kausi NHL:ää. Oikeaa laitaa pelaava voimahyökkääjä on viime kausina takonut tehoja tasaisen tappavalla tahdilla. Parhaimmillaan tehopisteitä on syntynyt 74 pelissä peräti 87 kappaletta. Rantanen olikin vasta neljäs suomalainen pelaaja, joka onnistui rikkomaan 80 pisteen rajapyykin NHL:ssä.

Vastaavaa tahtia on lupa odottaa myös tällä kaudella, sillä Rantanen on löytänyt paikkansa sarjan parhaimpiin pelaajiin kuuluvan Nathael MacKinnonin rinnalta.

Sebastian Aho

Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven rinnalla hieman varjoon jäänyt junioreiden maailmanmestari Sebastian Aho on ketjun ainoana pelaajana kyennyt todella lunastamaan lupauksensa. 24-vuotias Aho lähtee kuudenteen kauteensa Carolina Hurricanesin ykkössentterinä. Myös Aho on viime vuosina kyennyt tekemään tasaisesti yli pisteen per peli, mistä osoituksena myös kaudella 2018–19 nakutellut 83 pistettä. Carolina Hurricanesia pidetään yhtenä suurimmista haastajista Stanley Cupiin, joten Sebastian Aholta on lupa odottaa suuria.

Carolina Hurricanesia seuraa mielellään, sillä Ahon rinnalla pelaa yleensä suomalainen Teuvo Teräväinen. Samaan ketjuun on parhaimmillaan mahtunut myös Jesperi Kotkaniemi, mikä on tehnyt tästä historian ainoan kolmen suomalaishyökkääjän ykkösketjun NHL:ssä. Hurricanesin maalia taas suojelee useimmiten Antti Raanta, joka siirtyi joukkueeseen täksi kaudeksi.

Suomalaiset Stanley Cup voittajat

Stanley Cupin on voittanut yhteensä 12 suomalaista, ja tulevina vuosina on lupa odottaa yhä uusia suomalaisia nimiä kannun kylkeen. Seuraavat pelurit ovat päässeet nostamaan kiekkomaailman arvostetuinta pystiä:

 • Jari Kurri – 5 kertaa
 • Esa Tikkanen – 5 kertaa
 • Reijo Ruotsalainen – 2 kertaa
 • Olli Määttä – 2 kertaa
 • Jere Lehtinen – 1 kerta
 • Ville Nieminen – 1 kerta
 • Teemu Selänne – 1 kerta
 • Valtteri Filppula – 1 kerta
 • Antti Niemi – 1 kerta
 • Tuukka Rask – 1 kerta
 • Teuvo Teräväinen – 1 kerta
 • Kimmo Timonen – 1 kerta

Stanley Cupin voittaneissa joukkueissa on lisäksi pelannut seitsemän suomalaista, joita ei kuitenkaan virallisesti lasketa mestareiksi.

Mistä seurata NHL-otteluita?

Suomessa NHL:n oikeudet ovat tällä hetkellä Viaplayllä. Palvelu on ensiluokkainen, sillä kauden kaikki ottelut näkyvät suorina lähetyksinä. Tämä koskee niin runkosarjaa kuin Stanley Cup -playoffejakin. Viaplayn palvelun kautta pääset nauttimaan myös esimerkiksi laatusarjoista, parhaista elokuvista, suosituista alkuperäissarjoista sekä laajasta määrästä urheilua. NHL:n lisäksi palvelu näyttää esimerkiksi Valioliigaa, Bundesliigaa, Eurooppa-liigaa, NFL:ää, UFC:tä sekä golfin European Touria. NHL:n seuraaminen on tuskin koskaan ollut Suomesta käsin helpompaa!