NFL-kausi – Tietopaketti 2022

Amerikkalaiset urheilutapahtumat villitsevät nykyään myös suomalaisia. Vuosittainen Super Bowl on tietysti vuoden kohokohta, mutta NFL-kausi tarjoaa jännitystä useamman kuukauden ajan. Peleistä nautitaan myös suomalaisille sopivaan aikaan.

Etsimme parhaat kertoimet NFL-vedonlyöntiin:
Bonus
10€
Pelaa

NFL kausi 2021

Amerikkalaisen jalkapallon suursarja NFL on vuodesta toiseen ehdottomasti Yhdysvaltain suosituin urheilusarja. Samalla sarjan suosio on kasvanut myös kansainvälisesti. Erityisesti Super Bowl kiinnostaa Suomessakin ja NFL kausi 2021 herättää taatusti kiinnostusta ympäri maailman.

Tällä kertaa kausi käynnistyy 9- lokakuuta ja runkosarja saadaan päätökseen tammikuun 9. vuonna 2022. Tätä nykyä playoffeihin pääsee peräti neljätoista joukkuetta, jotka aloittavat sarjan loppuhuipennuksen 15. tammikuuta. Todellinen kohokohta eli mestaruuden ratkaiseva Super Bowl LVI on luvassa 15. tammikuuta Kalifornian uunituoreella SoFi Stadiumilla.

Kauteen ottaa osaa 32 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen eri konferenssiin sekä kahdeksaan neljän joukkueen divisioonaan. NFL toimii vähäisen pelimäärän vuoksi varsin erikoisella systeemillä, jossa jokainen joukkue pelaa runkosarjan aikana 17 ottelua. Otteluohjelma vaihtelee runsaasti ja joukkueet pelaavat eri kausilla eri joukkueita vastaan, mutta saman divisioonan joukkueet kohtaavat vuosittain toisensa sekä samat vastustajat.

Runkosarjasta jatkoon pääsevät jokaisen divisioonan parhaat joukkueet sekä kunkin konferenssin kolme parasta joukkuetta, jotka eivät ole voittaneet divisioonaansa. Kaksi parasta divisioonan joukkuetta kummastakin konferenssista pääsee suoraan puolivälieriin, kun taas muut playoffeihin pääsevät joukkueet pelaavat ylimääräisen kierroksen. Yhteensä playoffeihin pääsee nykyään neljätoista joukkuetta.

Playoffit pelataan poikkeuksetta yhdestä poikki, jolloin kotiedun merkitys korostuu. Kotiedusta pääsee NFL:ssä aina nauttimaan runkosarjassa korkeammalle sijoittunut joukkue. Finaali eli Super Bowl taas pelataan ennalta määrätyllä kentällä. Mestaruutta lähtee puolustamaan Tampa Bay Buccaneers, joka ei lähes kahteenkymmeneen vuoteen ollut onnistunut voittamaan ainuttakaan pudotuspeliottelua.

Vuoden 2021 Super Bowlissa Buccaneers kuitenkin päihitti runkosarjan voittaneen Kansas City Chiefsin lukemin 31-9. Ottelua seurasi reilut 90 miljoonaa silmäparia, mitä pidettiin epäonnistumisena ja jopa osoituksena sarjan suosion hiipumisesta. Vielä vuoden 2015 finaalia seurasi 114 miljoonaa ihmistä.

Parhaat NFL joukkueet

NFL tunnetaan pienten marginaalien sarjana. Koska playoffit pelataan poikkeuksetta yksittäisinä otteluina, tapahtuu yllätyksiä jatkuvasti, eikä yksikään joukkue lähde kauteen poikkeuksellisen selvänä suosikkina. Jopa ennakkosuosikeille annetaan vedonlyöntisivustoilla kymmenen luokkaa hipovia kertoimia, mikä kertoo paljon sarjan luonteesta.

Kauteen lähtee ennakkosuosikkina edellisen Super Bowlin hävinnyt Kansas City Chiefs, joka voitti edellisellä kaudella runkosarjan. Koko kauden aikana joukkue hävisi ainoastaan kolme ottelua, mikä on NFL:ssä poikkeuksellisen laadukas suoritus. Menestyksen takuumiehenä on häärinyt pelinrakentaja Patrick Mahomes, jota pidetään yhtenä maailman parhaista pelipaikallaan. Mahomes johdatti Chiefsin joukkueen historialliseen toiseen mestaruuteen vuonna 2020, jolloin Mahomes valittiin myös finaalin parhaaksi pelaajaksi.

Suurin haastaja on jälleen kerran Tampa Bay Buccaneers, joka päihitti juuri Chiefsin edellisessä Super Bowlissa. Suuria muutoksia ei joukkueen kokoonpanossa ole tapahtunut, vaan toista perättäistä mestaruutta lähdetään jahtaamaan käytännössä identtisellä joukkueella. Tampa Bayn menestykseen on johdattanut jo 44-vuotias pelinrakentaja Tom Brady, joka on voittanut ennätykselliset seitsemän Super Bowlia. Samalla jopa lajin historian parhaana pelinrakentajana pidetty Brady on valittu viiteen otteeseen finaalin parhaaksi pelaajaksi – viimeksi tänä vuonna.

Lähes samoista todennäköisyyksistä kauteen lähtee myös Green Bay Packers, joka on voittanut divisioonansa kahtena edellisenä vuotena. Molemmilla kerroilla joukkue on kuitenkin joutunut taipumaan konferenssifinaalissa, viimeksi Buccaneersia vastaan. Joukkueen pelinrakentajana toimii sarjan parhaimpiin kuuluva Aaron Rodgers, joka johdatti Packersin mestaruuteen vuonna 2011. Samalla Rodgers valittiin Super Bowlin parhaaksi pelaajaksi. Rodgers on valittu runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi peräti kolmeen otteeseen, joten häneltä on lupa odottaa jälleen suuria.

Parhaat NFL pelaajat

Ketkä ovat tulevan NFL-kauden parhaat pelaajat ja keitä kannattaa pitää silmällä? NFL on omassa listauksessaan nostanut esille sata sarjan parasta pelaajaa, joista nostamme esille kolme parasta sekä yhden oman suosikkimme. Ei liene mikään yllätys, että pelin tärkein pelipaikka eli pelinrakentaja dominoi myös parhaiden pelaajien listalla.

Patrick Mahomes

Sarjan ykkösnimeksi nostetaan käytännössä yksimielisesti 26-vuotias Patrick Mahomes, joka johdatti Kansas City Chiefsin mestaruuteen vuonna 2020. Samalla finaalin parhaaksi valittu pelinrakentaja on ehditty valitsemaan myös runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä sarjan parhaaksi hyökkäyspelaajaksi. Mahomes on kiistatta tärkein syy siihen, että Chiefs on nostanut itsensä sarjan ennakkosuosikiksi. Mestaruuden jälkeen Mahomes johdatti Chiefsin toiseen perättäiseen Super Bowliin, mutta tällä kertaa joukkue joutui taipumaan.

Mahomes on ainoa pelaaja, joka on heittänyt 5 000 jaardia sekä yliopistossa että NFL:ssä. Samalla hän on historian toinen pelaaja, joka on heittänyt 50 touchdownia sekä 5 000 jaardia NFL-kauden aikana.

Aaron Donald

NFL:n kolmen kärkeen mahtuu yksi pelaaja, joka ei pelaa pelinrakentajana. Hän on Los Angeles Ramsia edustava Aaron Donald, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista puolustuksen linjamiehistä. Koko uransa Ramsia edustanut Donald on valittu kolmeen otteeseen sarjan parhaaksi puolustavaksi pelaajaksi, viimeksi viime vuonna. Sarjan tähdistökentälliseen hänet on valittu jo kuutena peräkkäisenä vuotena. Parhaimmillaan Donaldin Rams on edennyt Super Bowliin vuonna 2019, mutta tuolloin tuloksena oli tappio.

Aaron Rodgers

NFL:n kolmen kärjen viimeistelee Green Bay Packersin pelinrakentaja Aaron Rodgers, joka on johdattanut joukkueensa yhteen mestaruuteen vuonna 2011. Rodgers valittiin tuolloin Super Bowlin parhaaksi pelaajaksi, minkä lisäksi pelinrakentaja on valittu myös kolmeen otteeseen runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Rodgers on kuluvan vuosikymmenen aikana rikkonut useita NFL:n ennätyksiä. Hänen heittojaan on katkaistu vähiten historiassa, minkä lisäksi Rodgersilla on eniten 35, 40 ja 45 touchdown-heiton kausia.

Tom Brady

Ehkäpä lajin historian paras pelaaja on Tom Brady, joka vielä 44-vuotiaana nousee NFL:n omalla parhaiden pelaajien listalla seitsemänneksi. Kun muut pelaajat eläköityvät, vaihtoi lähes 20 vuotta New England Patriotsia edustanut Brady joukkueen Tampa Bay Buccaneersiin, jonka hän johdatti välittömästi Super Bowlin voittoon. Bradylla on ennätykselliset seitsemän mestaruutta sekä viisi valintaa finaalin parhaaksi pelaajaksi, minkä lisäksi hänet on valittu sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi kolmesti.

Kahdesti vuosikymmenen joukkueeseen valittu Brady on ainoa pelinrakentaja, joka on voittanut Super Bowlin kolmella vuosikymmenellä, minkä lisäksi hän on ainoa pelaaja, joka on valittu Super Bowlin parhaaksi pelaajaksi kahdessa eri joukkueessa. Samalla Brady on kaikkien aikojen vanhin finaalin parhaaksi valittu pelaaja. Bradylla on ennätykset eniten voittoja haalineena pelinrakentaja, eniten touchdowneja syöttäneenä pelaajana sekä eniten jaardeja syöttäneenä pelaajana. Lisäksi hän on syöttänyt kaikkien aikojen pisimmän touchdowniin johtaneen syötön.

NFL televisiointi Suomessa

NFL:n seuraaminen on viime vuosina onnistunut helposti myös Suomessa, sillä oikeudet omistava Viaplay on näyttänyt pelejä useamman kerran viikossa. Noin viisi peliä viikossa televisioiva Viaplay tarjoaa pelejä myös suomenkielisellä selostuksella, joten aloittelijakin pääsee lajin mukaan helposti. Vaikka useimmat pelit pelataan yöllä Suomen aikaan, onnistuu erityisesti sunnuntain perinteisen pelikierroksen seuraaminen helposti Suomestakin käsin. Pelit nimittäin alkavat jo kahdeksalta illalla ja Viaplay saattaa näyttää saman illan aikana useammankin ottelun.

Luonnollisesti myös playoffit sekä himoittu Super Bowl näkyvät Viaplayn palvelusta. Samaan palveluun sisältyvät esimerkiksi NHL, Valioliiga, Bundesliiga sekä talviurheilun tapahtumat. NFL-pelit ovat tietenkin katsottavissa myös uusintoina.