NBA-kausi – Tietopaketti 2022

Yhdysvaltalaiset urheilutapahtumat villitsevät suomalaisiakin entistä useammin. Suosituimpien jenkkisarjojen joukkoon lukeutuu tietenkin koripallon NBA. Myös tuleva NBA-kausi tulee taatusti olemaan jännittävää seurattavaa!

Parhaat kertoimet NBA-peleihin:

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

NBA kausi 2021

Vuoden 2021 NBA-kausi näyttää lähtökohdiltaan kiinnostavimmalta hetkeen. Golden State Warriorsin jopa tylsistyttävä dominanssi on saatu murrettua ja sarja näyttää jälleen paitsi kiehtovalta, myös poikkeuksellisen tasaiselta. Sen jälkeen, kun Golden State Warriors ja Cleveland Cavaliers pelasivat finaaleissa vastakkain peräti neljä kertaa putkeen, on finaaleissa nähty kolmella edellisellä kaudella peräti kuusi eri joukkuetta. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Milwaukee Bucks, joka päihitti finaaleissa Phoenix Sunsin ja nappasi ensimmäisen mestaruutensa peräti viiteenkymmeneen vuoteen.

Tuleva kausi käynnistyy 19. lokakuuta ja pelejä saatetaan jatkaa jopa seuraavalle kesälle saakka. Runkosarja lyödään pakettiin vuoden 2022 huhtikuussa, minkä jälkeen siirrytään playoffeihin. Finaalipari on selvillä viimeistään toukokuun loppuun mennessä, minkä jälkeen finaalit pelataan kesäkuussa. Voittaja on selvillä viimeistään 19. kesäkuuta.

Sarjassa on tuttuun tapaan 30 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen konferenssiin ja kuuteen divisioonaan. Jokainen joukkue pelaa runkosarjan aikana 82 ottelua, joissa painotus on oman konferenssin sekä oman divisioonan vastustajissa. Kummankin konferenssin kuusi parasta joukkuetta etenee suoraan pudotuspeleihin, minkä lisäksi joukkueet sijoilla seitsemästä kymmeneen pelaavat lyhyen play-in-turnauksen viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Play-inissä seitsemäs ja kahdeksas joukkue pelaavat yksittäisen ottelun, jonka voittaja etenee pudotuspeleihin. Tämän lisäksi yhdeksäs ja kymmenes joukkue pelaavat yksittäisen ottelun, jonka voittaja pelaa vielä yksittäisen ottelun ensimmäisen pelin hävinnyttä joukkuetta vastaan. Tämän ottelun voittaja etenee myös pudotuspeleihin. Playoffit pelataan paras seitsemästä -menetelmällä niin, että runkosarjassa paremmin menestynyt joukkue pääsee aloittamaan kotipelillä.

Parhaat joukkueet

Mitkä ovat tällä hetkellä parhaat NBA joukkueet ja kenestä povataan mestaria? Vedonlyöntitoimistoilla on tälle kaudelle kaksi selvää suosikkia. Suurimpana suosikkina kauteen lähtee Brooklyn Nets, jonka povataan voittavan mestaruuden noin kerran neljästä. NBA:n saralla voidaan puhua jopa poikkeuksellisen suuresta jättisuosikista, sillä harva joukkue saa mestaruudelle näinkään matalaa kerrointa.

Netsin suosiolle on tietenkin hyvä syy, sillä joukkueessa pelaavat sarjan ehdottomiin supertähtiin lukeutuvat Kevin Durant sekä James Harden. Durant on kaksinkertainen mestari, joka on myös valittu kahteen otteeseen finaalisarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun taas ensimmäistä mestaruuttaan hakeva Harden oli sarjan paras pistenikkari vuosina 2018, 2019 ja 2020. Netsin viime kausi päättyi mahtavien esitysten jälkeen katkeraan pettymykseen, kun joukkue taipui tulevalle mestarille konferenssifinaalien seitsemännessä pelissä vasta jatkoajalla.

Suurimmaksi haastajaksi ja lähes yhtä suureksi suosikiksi nostetaan vuonna 2020 mestaruuden voittanut Los Angeles Lakers, joka marssi tuolloin todella näyttävään mestaruuteen. Viime kaudella Lakers kuitenkin joutui taipumaan jo playoffien ensimmäisellä kierroksella, kun finaaliin edennyt Suns kukisti joukkueen lukemin 4-2. Lakers on kuitenkin vahvistunut edellisestä kaudesta selvästi. LeBron James ei enää kannattele joukkuettaan yksin, vaan tätä nykyä rinnalla pelaavat paitsi Antony Davis, myös Washingtonista hankittu Russell Westbrook. Joukkuetta on hyvällä syyllä kutsuttu todelliseksi modernin ajan supertiimiksi, mutta kuinka lukuisien supertähtien yhteispeli lähtee kulkemaan?

Haastajan asemissa kauteen joutuu lähtemään hallitseva mestari Milwaukee Bucks, jonka joukkue ei ole kokenut suurempia muutoksia edelliskauteen verrattuna. Joukkueen ehdottomana ykköstähtenä häärii Giannis Antetokounmpo, joka valittiin edellisellä kaudella finaalisarjan parhaaksi pelaajaksi.

Mestaruustaistelussa on kiistatta mukana myös Golden State Warrios, joka voitti mestaruuden 2015, 2017 sekä 2018. Paljon tulee riippumaan siitä, millaisessa vireessä on joukkueen supertähti Stephen Curry, joka tavoittelee myös NBA:n ennätystä onnistuneiden kolmosten määrässä. Curry oli mukana nappaamassa Warriorsille kolme edellistä mestaruutta ja samalla hänet valittiin kahdesti runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Edellisellä kaudella Warriors joutui taipumaan jatkoajalla jo play-in-vaiheessa, vaikka Curry nakutti koko sarjan eniten pisteitä.

Parhaat pelaajat

Entä ketkä ovat sarjan parhaat pelaajat? Vastaus tuskin tulee yllätyksenä, sillä koripallon kaltaisessa lajissa yksi pelaaja pystyy ihmetekoihin, jolloin sarjan parhaat pelaajat löytyvät käytännössä poikkeuksetta parhaista joukkueista. Esimerkiksi CBS sekä Sportingnews ovat kanssamme samaa mieltä sarjan neljästä parhaasta pelaajasta.

Kevin Durant

Sarjan parhaimpien pelaajien joukkoon nostetaan käytännössä yksimielisesti Brooklyn Netsin Kevin Durant. 33-vuotias on ehtinyt voittaa kaksi mestaruutta Golden Statessa ja samalla Durant valittiin myös molemmilla kerroilla finaalisarjan tärkeimmäksi pelaajaksi. Siinä sivussa hänet on valittu peräti 6 kertaa sarjan tähdistökokoonpanoon, minkä lisäksi hän on neljästi ollut sarjan eniten pisteitä tehnyt pelaaja. Kertaalleen Durant on valittu myös runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kaiken kruununa Durantilla on kolme olympiakultaa sekä yksi maailmanmestaruus.

LeBron James

On täysin kiistatonta, että Los Angeles Lakersin LeBron James on sarjan kuuluisin ja tunnetuin tähtipelaaja. Kauden aikana jo 37 vuotta täyttävä James on kuitenkin edelleen kiistatta myös yksi sarjan parhaista pelaajista. Vuonna 2020 kaappiin saapui jo neljäs mestaruus ja samalla myös neljäs tunnustus finaalisarjan tärkeimpänä pelaajana. Neljästi hänet on palkittu myös runkosarjan arvokkaimpana pelaajana. Tähdistökokoonpanoon LeBron on valittu peräti kolmeentoista otteeseen, viimeksi vuonna 2020.

Giannis Antetokounmpo

Kaikki tähtipelaajat eivät sentään ole yli kolmekymppisiä, vaan sarjan kiistatta suurimpiin nimiin kuuluu 26-vuotias kreikkalainen Giannis Antetokounmpo, joka päätti edellisen kauden mestaruuteen sekä finaalisarjan arvokkaimman pelaajan palkintoon. Kahdella edellisellä kaudella Antetokounmpo ehdittiin jo valita runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kyvyistään puolustuksessa tunnettu voimahyökkääjä on yksi vain kolmesta pelaajasta, joka on valittu samalla kaudella sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä parhaaksi puolustajaksi.

Stephen Curry

Kun sarjan parhaita pelaajia luetellaan, ei joukoista voi laskea pois Golden Staten menestykseen johdattanutta Stephen Currya. Curryn kyvyt kolmosviivan takaa ovat johtaneet jopa koko lajin mullistamiseen, sillä yhä useammat joukkueet panostavat miehen jäljillä pelinsä runsaisiin kolmosiin. Curry rikkonee jo alkukaudesta NBA:n ennätyksen heitettyjen kolmosten määrässä.

Kyse ei suinkaan ole roolipelaajasta, vaan Curry on johdattanut Golden Staten mestaruuteen jo kolmesti, minkä lisäksi hänet on valittu kahteen otteeseen runkosarjan tärkeimmäksi pelaajaksi. Curry on myös kahdesti ollut sarjan paras pistemies – viimeksi edellisellä kaudella.

Suomalaiset NBA pelaajat

NBA:ssa on kautta historian ehtinyt pelaamaan kolme suomalaista pelaajaa. Yksi näistä pelaa sarjaa myös tällä kaudella, minkä lisäksi on täysin selvää, että kyseessä on historian paras suomalainen koripalloilija.

Lauri Markkanen

Jo viidettä kauttaan NBA:ssa pelaava Lauri Markkanen on jo tässä vaiheessa selvästi Suomen menestynein NBA-pelaaja. Koko varaustilaisuuden seitsemäntenä varattu Markkanen on pelannut urallaan tähän mennessä yli 15 pisteen keskiarvolla. Erityisesti kolmosistaan tunnettu Markkanen pelasi viime kaudella parhaan kautensa heittoprosentin sekä kolmosheittojen prosentin suhteen. Kolmosista upposi sisään jo yli 40 prosenttia. Markkanen ehti rikkoa jo ensimmäisellä kaudellaan NBA:n ennätyksen. Kukaan ei ole heittänyt sataa onnistunutta kolmen pisteen heittoa suomalaista nopeammin.

Chicago Bullsia neljän kauden ajan edustanut Markkanen siirtyy täksi kaudeksi uusien haasteiden pariin, sillä seurana toimii tällä kaudella sarjan häntäpäähän povattu Cleveland Cavaliers. Reilusti vastuuta pitäisi kuitenkin olla luvassa.

Hanno Möttölä

Pitkään Suomen menestynein koripalloilija oli Hanno Möttölä, jonka Atlanta Hawks varasi varaustilaisuuden neljäntenäkymmenentenä pelaajana. Möttölä pelasi NBA:ta kahden kauden ajan Hawksissa, pelaten parhaimmillaan kauden jokaisessa pelissä. Parhaalla NBA-kaudella pisteitä syntyi 4,8 ottelua kohden, minkä jälkeen Möttölä ehti pelaamaan Espanjassa, Italiassa, Liettuassa ja Kreikassa ennen paluuta Suomeen.

Erik Murphy

Kolmas suomalainen NBA-pelaaja on Erik Murphy, jolta löytyvät sekä Suomen että Yhdysvaltojen kansalaisuudet. Murphy valittiin Chicago Bullsiin varaustilaisuuden 49. pelaajana, mutta ura NBA:ssa jäi lyhyeksi. 24 pelissä syntyi yhteensä vaivaiset 7 pistettä, minkä jälkeen Murphy on päätynyt kiertolaiseksi. Turkissa, Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa pelannut Murphy pelaa tällä hetkellä Japanin pääsarjaa Fukushima Firebondsin riveissä.