Rallin MM-sarja

Harvat urheilutapahtumat saavat suomalaisia yhtä villeiksi kuin rallin MM-sarjan osakilpailut. Suomalaiset ovat tunnetusti rallikansaa, ja lukuisat suomalaiset ovat voittaneet myös maailmanmestaruuksia. Myös tuoreimmalla kaudella on tietenkin mukana useita suomalaisia.

Myös rallista lyöt vetoa näillä sivustoilla:
Bonus
10€
Pelaa

Rallin maailmanmestaruussarja

Rallin MM-sarja 2022 käynnistyy 20. tammikuuta, jolloin vuorossa on klassinen Monte Carlo -ralli. Yhteensä kauden aikana päästään nauttimaan kolmestatoista kisasta, jotka eroavat hieman viime kaudesta. Esimerkiksi Ruotsin Ralli, Uuden-Seelannin ralli sekä kauden huipentava Japanin ralli ovat jälleen ohjelmistossa. Rallikausi sisältää luonnollisesti perinteiseen tapaan myös yhden Suomessa ajettavan kisan. Elokuun 4. päivä starttaava Jyväskylän ralli on tuttuun tapaan yksi rallivuoden ehdottomista kohokohdista.

Suuria muutoksia ei kuskien puolella nähdä, vaan kauteen lähdetään käytännössä samalla miehistöllä kuin edelliselläkin kaudella. Suomalaisesta näkökulmasta spekulaatiota on herättänyt lähinnä Teemu Sunisen tilanne. Sunisen suunnitelmissa on kuitenkin täyden kauden ajaminen tänäkin vuonna.

Kansainvälisesti suurimman suosion on saanut tietenkin Sebastien Ogier, joka ehti ilmoittamaan eläköitymisestään jo vuonna 2020. Ogier tulee kuitenkin ottamaan osaa valikoituihin kisoihin myös tällä kaudella. Ranskalainen starttaa ainakin Monte Carlon rallissa, mutta vajaa kausi tulee tuskin päättymään uran yhdeksänteen mestaruuteen. Rallikausi tuleekin todennäköisesti tarjoamaan poikkeuksellisen jännittävän mestaruuskilpailun.

Suomalaiset rallikuskit ovat tietenkin oleellinen osa myös tätä kautta. Suninen nähdään todennäköisesti mukana, minkä lisäksi huomiota herättää tietenkin edellisellä kaudella kaikkien aikojen nuorimpana rallin voittanut Kalle Rovanperä. Jos 21-vuotias suomalainen saa otteisiinsa tasaisuutta, voi Rovanperä kyetä jopa haastamaan maailmanmestaruudesta. Edellisellä kaudella nuorukainen onnistui nappaamaan voiton sekä Virossa että Kreikassa, mikä johdatti hänet kokonaiskilpailun neljännelle sijalle.

Sebastien Ogierin päätös tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia suomalaiselle, sillä ranskalaisen väliin jättämissä kisoissa Toyotan puikkoihin astuu suomalainen Esapekka Lappi, joka pääsee toivon mukaan ottamaan osaa mahdollisimman moneen kilpailuun. 31-vuotias Lappi on onnistunut urallaan voittamaan kertaalleen Suomen rallin.

Suurimpana suosikkina kauteen lähtee myös Toyotaa edustava Walesin Elfyn Evans, joka on kahdella edellisellä kaudella sijoittunut toiseksi. Edellisellä kaudella Evans sijoittui kahden parhaan joukkoon peräti seitsemässä kisassa. Suurimpana haastajana pidetään Suomen Kalle Rovanperää, mutta mahdollisuudet ovat ehdottomasti myös Viron Ott Tänakilla, joka voitti mestaruuden vuonna 2019.

Rallin MM-sarja 2022 tarjoaa varsin näyttävän kattauksen sekä suomalaisia kuskeja että tunnettuja nimimiehiä. Suomalaiset rallikuskit saavat seurakseen myös Adrien Fourmaux’n, Sebastien Loebin, Craig Breenin, Gus Greensmithin, Oliver Solbergin, Dani Sordon, Thierry Neuvillen sekä Takamoto Katsutan. Toyotan lisäksi valmistajien sarjassa kilpailevat Ford sekä Hyundai. Poikkeuksellisen kiinnostava rallikausi tulee taatusti sisältämään runsaasti tunteita sekä elämyksiä!

Suomalaiset rallin maailmanmestarit

Autourheilu tuntuu sopivan suomalaisille, sillä maailmanmestareita on syntynyt niin rallin MM-sarjassa kuin formuloiden parissakin. Peräti seitsemän suomalaista on onnistunut voittamaan rallin MM-sarjan maailmanmestaruuden, jota on jaettu kuskeille vuodesta 1977 lähtien. Yhteensä suomalaiset rallin maailmanmestarit ovat voittaneet mestaruuksia peräti 14 kappaletta.

Marcus Grönholm

Viimeisin suomalainen rallin maailmanmestari on Marcus Grönholm, joka voitti mestaruuden kahteen otteeseen. Peugeotilla mestaruutensa voittanut Grönholm nappasi mestaruudet vuosina 2000 ja 2002, minkä lisäksi hän ehti häviämään mestaruuden sekä yhden pisteen että neljän pisteen erolla. Osakilpailuvoitoilla mitattuna Grönholm on Suomen kaikkien aikojen menestynein sekä maailman kolmanneksi menestynein kuski. Voittoja on peräti 30 kappaletta.

Tommi Mäkinen

Kaikkien aikojen kolmanneksi paras kuski mestaruuksilla mitattuna taas on Tommi Mäkinen, joka nappasi mestaruutensa Mitsubishilla vuosina 1996, 1997, 1998 ja 1999. Yhteensä Mäkinen voitti peräti 24 osakilpailua. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen kuski, joka on voittanut mestaruuden sekä ajajana että tallipäällikkönä.

Juha Kankkunen

Neljään mestaruuteen on pystynyt myös Juha Kankkunen, joka aikoinaan rikkoi kaikki ralliennätykset. Peugeotilla, Lancialla ja Toyotalla mestaruuden voittanut Kankkunen nappasi mestaruudet vuosina 1986, 1987, 1991 sekä 1993. Yhteensä osakilpailuvoittoja kertyi 23, kun taas palkintopallisijoja Kankkunen nappasi peräti 75 kappaletta. Kankkunen on ottanut osaa yksittäisiin osakilpailuihin vielä yli viidenkymmenen vuoden iässä.

Timo Salonen

Rennosta olemuksesta, rankasta tupakoinnista ja kohtalaisesta ylipainosta tunnettu Timo Salonen keräsi huomiota olemuksensa lisäksi myös ajotaidoillaan. Aikansa menestyneimpänä kuskina pidetty Salonen nappasi mestaruuden vuonna 1985 Peugeotilla, minkä lisäksi osakilpailuvoittoja kertyi yhteensä 11.

Hannu Mikkola

Yli kolmenkymmenen vuoden uran tehnyt Hannu Mikkola ehti ajaa pelkästään MM-sarjaa peräti 20 vuoden ajan. Lopputuloksena oli mestaruus vuonna 1983 sekä yhteensä 18 osakilpailuvoittoa. Mikkola sijoittui MM-rallissa toiseksi peräti kolmeen otteeseen, minkä lisäksi hän saavutti myös kolme kolmossijaa.

Ari Vatanen

Kahdenkymmenen vuoden uran MM-sarjassa tehnyt Ari Vatanen voitti mestaruuden kertaalleen vuonna 1981. Ford Escortilla ajanut Vatanen on edelleen ainut mestaruuden voittanut kuski, joka ei edustanut virallista tehdastallia. Osakilpailuvoittoja kertyi uralla yhteensä 10. Ralliuran jälkeen Vatanen on tunnettu myös kymmenen vuoden edustuksesta Euroopan parlamentissa.

Markku Alén

Suomalaiset rallikuskit ovat voittaneet mestaruuksia kerta toisensa jälkeen. Ensimmäinen suomalaismestari on Markku Alén, joka voitti maailmanmestaruutta edeltäneen ajajien FIA Cupin, joka käytännössä vastaa maailmanmestaruutta. Fiatia voittoisalla kaudellaan edustanut Alén haali lisäksi 19 osakilpailuvoittoa sekä peräti 801 erikoiskokeiden voittoa. Erikoiskokeiden ennätys rikottiin vasta vuonna 2011.

Suomalaiset rallikuskit

Rallikausi ei valitettavasti voi aina päättyä suomalaisen mestaruuteen, vaikka rallin MM-sarja 2022 näyttääkin tällä saralla poikkeuksellisen lupaavalta. Rallin maailmassa on kilpaillut myös lukuisia suomalaisia, jotka eivät ole kuitenkaan onnistuneet voittamaan maailmanmestaruutta kovasta yrityksestä sekä lukuisista osakilpailuvoitoista huolimatta. Muistatko nämä suomalaiset rallikuskit?

Jari-Matti Latvala

Edelliseen kauteen lopettanut Jari-Matti Latvala ehti ajaa MM-sarjassa 18 vuoden ajan ennen Toyotan tallipäälliköksi siirtymistä. Aggressiivisesta tyylistään tunnettu Latvala ehti haalia peräti 18 osakilpailuvoittoa. Latvalan edellä osakilpailuvoittojen määrässä on ainoastaan maailmanmestareita. Latvala tuli MM-sarjassa toiseksi peräti kolmeen otteeseen.

Mikko Hirvonen

Kahdentoista vuoden ajan MM-sarjassa nähty Mikko Hirvonen ylsi kakkossijalle peräti neljästi, mutta maailmanmestaruus jäi tästä huolimatta uupumaan. Viisitoista osakilpailua voittaneen Hirvosen edellä ei ole osakilpailuvoittojen määrässä kuin maailmanmestareita sekä Jari-Matti Latvala.

Henri Toivonen

Lahjakkaana ja nopeana kuljettajana pidetty Henri Toivonen ehti voittaa kolme osakilpailua ja lähes kahdenkymmenen vuoden ajan hän oli kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Toivonen menehtyi ainoastaan 29-vuotiaana hänen autonsa suistuttua rotkoon ja sytyttyä palamaan vuoden 1986 Korsikan rallissa.

Kimi Räikkönen

Paremmin formuloiden maailmanmestarina tunnettu Kimi Räikkönen otti kahden kauden ajan osaa myös rallin MM-sarjaan, ajaen yhteensä 21 osakilpailua. Ensimmäinen rallikausi päättyi Räikkösen palkitsemiseen vuoden tulokkaana, kun taas toisella kaudellaan hän sijoittui sarjan kymmenenneksi. Lukuisista pistesijoista huolimatta Räikkönen ei kuitenkaan koskaan selvinnyt rallin MM-sarjassa palkintopallille.