Rallin MM-sarja

Harvat urheilutapahtumat saavat suomalaisia yhtä villeiksi kuin rallin MM-sarjan osakilpailut. Suomalaiset ovat tunnetusti rallikansaa, ja lukuisat suomalaiset ovat voittaneet myös maailmanmestaruuksia. Myös tuoreimmalla kaudella on tietenkin mukana useita suomalaisia.

Myös rallista lyöt vetoa näillä sivustoilla:

Rallin maailmanmestaruussarja

Vuoden 2021 rallin maailmanmestaruussarja sisältää 12 osakilpailua, jotka ajetaan lähtökohtaisesti noin kuukauden välein. Kauden lyö käyntiin tammikuun 21. päivä starttaava Monte Carlo -ralli. Kausi taas päättyy 21. marraskuuta, jolloin viimeistellään Italiassa ajettava Monzan ralli. Hienoisia kalenterimuutoksia on tänä vuonna tehty, sillä esimerkiksi Katalonian ralli sekä Kroatian ralli ovat tänä vuonna mukana.

Suomalaisnäkökulmasta kausi on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä Suomessa ajetaan peräti kahteen otteeseen. Perinteinen Jyväskylän ralli palaa ohjelmistoon yhden vuoden tauon jälkeen syyskuun ja lokakuun vaihteeseen, minkä lisäksi Suomessa ajetaan myös helmikuussa, sillä ohjelmistoon alun perin kuulunut Ruotsin ralli jää kokonaan pois. Mielenkiintoisesti Arctic Rally Finland ajetaankin kahteen otteeseen. Tammikuussa ajetaan SM-sarjan osakilpailu, kun taas helmikuussa kilpaillaan MM-sarjassa.

Kauteen lähtee mukaan kolme autonvalmistajaa, neljä tallia sekä neljätoista kuskia. Ketään tuskin yllättää, että kauteen lähtee jälleen kerran suurena ennakkosuosikkina Ranskan Sebastian Ogier, joka edustaa Toyota Yaris WRC -tallia. Ogier on onnistunut voittamaan peräti seitsemän kahdesta edellisestä rallin MM-sarjasta, joten voitto ei todellakaan tulisi yllätyksenä tänäkään vuonna. Käytännössä koko vuosituhat on ollut yhtä Ranskan dominointia, sillä ennen Ogieria maanmies Sebastien Loeb voitti sarjan peräti yhdeksän kertaa putkeen. Putken on onnistunut katkaisemaan ainoastaan virolainen Ott Tänak, joka voitti mestaruuden vuonna 2019. Tänak on tänäkin vuonna Ogierin suurin haastaja.

Suomesta mukana ovat sekä Ford Fiesta WRC -tallia edustava Teemu Suninen että Toyota Yaris WRC:llä ajava Kalle Rovanperä. 27-vuotias Suninen kilpaili ensimmäistä kertaa läpi vuoden kaudella 2016, minkä jälkeen hän on osallistunut MM-sarjaan jokaisena vuonna. Kunniakkain sijoitus syntyi viime vuonna, jolloin Suninen tuli sarjan seitsemänneksi. Suninen on päässyt palkintopallille kolmeen otteeseen, mutta voittoja ei ole vielä tullut ainuttakaan.

Vasta 21-vuotias Kalle Rovanperä on kiistatta Suomen suurin rallilupaus. Rovanperä kilpaili jo teini-iässä läpi kauden vuonna 2019, jolloin sijoitus MM-sarjassa oli kahdestoista. Viime vuonna sijoitus parani jo viidenneksi, minkä lisäksi Rovanperä on yltänyt kahteen MM-osakilpailun voittoon. Ensimmäisen voittonsa vain kahdenkymmenen vuoden iässä pokannut Rovanperä on kaikkien aikojen nuorin MM-osakilpailun voittaja. Kalle Rovanperän isä on entinen rallikuski Harri Rovanperä.

Suomalaiset rallin maailmanmestarit

Autourheilu tuntuu sopivan suomalaisille, sillä maailmanmestareita on syntynyt niin rallin MM-sarjassa kuin formuloiden parissakin. Peräti seitsemän suomalaista on onnistunut voittamaan rallin MM-sarjan maailmanmestaruuden, jota on jaettu kuskeille vuodesta 1977 lähtien. Yhteensä suomalaiset rallin maailmanmestarit ovat voittaneet mestaruuksia peräti 14 kappaletta.

Marcus Grönholm

Viimeisin suomalainen rallin maailmanmestari on Marcus Grönholm, joka voitti mestaruuden kahteen otteeseen. Peugeotilla mestaruutensa voittanut Grönholm nappasi mestaruudet vuosina 2000 ja 2002, minkä lisäksi hän ehti häviämään mestaruuden sekä yhden pisteen että neljän pisteen erolla. Osakilpailuvoitoilla mitattuna Grönholm on Suomen kaikkien aikojen menestynein sekä maailman kolmanneksi menestynein kuski. Voittoja on peräti 30 kappaletta.

Tommi Mäkinen

Kaikkien aikojen kolmanneksi paras kuski mestaruuksilla mitattuna taas on Tommi Mäkinen, joka nappasi mestaruutensa Mitsubishilla vuosina 1996, 1997, 1998 ja 1999. Yhteensä Mäkinen voitti peräti 24 osakilpailua. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen kuski, joka on voittanut mestaruuden sekä ajajana että tallipäällikkönä.

Juha Kankkunen

Neljään mestaruuteen on pystynyt myös Juha Kankkunen, joka aikoinaan rikkoi kaikki ralliennätykset. Peugeotilla, Lancialla ja Toyotalla mestaruuden voittanut Kankkunen nappasi mestaruudet vuosina 1986, 1987, 1991 sekä 1993. Yhteensä osakilpailuvoittoja kertyi 23, kun taas palkintopallisijoja Kankkunen nappasi peräti 75 kappaletta. Kankkunen on ottanut osaa yksittäisiin osakilpailuihin vielä yli viidenkymmenen vuoden iässä.

Timo Salonen

Rennosta olemuksesta, rankasta tupakoinnista ja kohtalaisesta ylipainosta tunnettu Timo Salonen keräsi huomiota olemuksensa lisäksi myös ajotaidoillaan. Aikansa menestyneimpänä kuskina pidetty Salonen nappasi mestaruuden vuonna 1985 Peugeotilla, minkä lisäksi osakilpailuvoittoja kertyi yhteensä 11.

Hannu Mikkola

Yli kolmenkymmenen vuoden uran tehnyt Hannu Mikkola ehti ajaa pelkästään MM-sarjaa peräti 20 vuoden ajan. Lopputuloksena oli mestaruus vuonna 1983 sekä yhteensä 18 osakilpailuvoittoa. Mikkola sijoittui MM-rallissa toiseksi peräti kolmeen otteeseen, minkä lisäksi hän saavutti myös kolme kolmossijaa.

Ari Vatanen

Kahdenkymmenen vuoden uran MM-sarjassa tehnyt Ari Vatanen voitti mestaruuden kertaalleen vuonna 1981. Ford Escortilla ajanut Vatanen on edelleen ainut mestaruuden voittanut kuski, joka ei edustanut virallista tehdastallia. Osakilpailuvoittoja kertyi uralla yhteensä 10. Ralliuran jälkeen Vatanen on tunnettu myös kymmenen vuoden edustuksesta Euroopan parlamentissa.

Markku Alén

Ensimmäinen suomalaismestari on Markku Alén, joka voitti maailmanmestaruutta edeltäneen ajajien FIA Cupin, joka käytännössä vastaa maailmanmestaruutta. Fiatia voittoisalla kaudellaan edustanut Alén haali lisäksi 19 osakilpailuvoittoa sekä peräti 801 erikoiskokeiden voittoa. Erikoiskokeiden ennätys rikottiin vasta vuonna 2011.

Suomalaiset rallikuskit

Rallin maailmassa on kilpaillut myös lukuisia suomalaisia, jotka eivät ole kuitenkaan onnistuneet voittamaan maailmanmestaruutta kovasta yrityksestä sekä lukuisista osakilpailuvoitoista huolimatta. Muistatko nämä suomalaiset rallikuskit?

Jari-Matti Latvala

Edelliseen kauteen lopettanut Jari-Matti Latvala ehti ajaa MM-sarjassa 18 vuoden ajan ennen Toyotan tallipäälliköksi siirtymistä. Aggressiivisesta tyylistään tunnettu Latvala ehti haalia peräti 18 osakilpailuvoittoa. Latvalan edellä osakilpailuvoittojen määrässä on ainoastaan maailmanmestareita. Latvala tuli MM-sarjassa toiseksi peräti kolmeen otteeseen.

Mikko Hirvonen

Kahdentoista vuoden ajan MM-sarjassa nähty Mikko Hirvonen ylsi kakkossijalle peräti neljästi, mutta maailmanmestaruus jäi tästä huolimatta uupumaan. Viisitoista osakilpailua voittaneen Hirvosen edellä ei ole osakilpailuvoittojen määrässä kuin maailmanmestareita sekä Jari-Matti Latvala.

Henri Toivonen

Lahjakkaana ja nopeana kuljettajana pidetty Henri Toivonen ehti voittaa kolme osakilpailua ja lähes kahdenkymmenen vuoden ajan hän oli kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Toivonen menehtyi ainoastaan 29-vuotiaana hänen autonsa suistuttua rotkoon ja sytyttyä palamaan vuoden 1986 Korsikan rallissa.

Kimi Räikkönen

Paremmin formuloiden maailmanmestarina tunnettu Kimi Räikkönen otti kahden kauden ajan osaa myös rallin MM-sarjaan, ajaen yhteensä 21 osakilpailua. Räikkönen palkittiin ensimmäisellä kaudellaan vuoden tulokkaana, kun taas toisella kaudellaan hän sijoittui sarjan kymmenenneksi. Lukuisista pistesijoista huolimatta Räikkönen ei kuitenkaan koskaan selvinnyt rallin MM-sarjassa palkintopallille.