Korisliiga – Tietopaketti 2022

Paikalliset urheilutapahtumat kiehtovat tietenkin enemmän kuin mertentakainen toiminta. Viime vuosina Suomessa on suureen suosioon noussut myös paikallinen Korisliiga, joka on suomalaisen koripallon pääsarja.

Parhaat kertoimet Korisliigaan:

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Korisliiga kausi 2021

Suomalaisen koripallon pääsarja Korisliiga lyödään jälleen käyntiin lokakuun ensimmäisenä päivänä. Pelejä on luvassa pitkälle seuraavaan vuoteen saakka, sillä pelit saattavat jatkua aina toukokuulle asti. Suomenmestari on selvillä viimeistään 9. toukokuuta 2022.

Sarjassa on tälläkin kaudella mukana 22 joukkuetta, jotka pelaavat runkosarjan aikana toisiaan vastaan kerran kotona sekä kerran vieraissa. Tämän jälkeen sarjan kuusi parasta joukkuetta matkaa ylempään jatkosarjaan, kun taas kuusi huonointa joukkuetta pelaavat keskenään alemman jatkosarjan. Jatkosarjoissa kaikki joukkueet pelaavat jälleen toisiaan vastaan kotona ja vieraissa. Runkosarjan pisteet seuraavat joukkueita myös jatkosarjaan.

Kun jatkosarja on pelattu, etenevät pudotuspeleihin ylemmän jatkosarjan kuusi parasta joukkuetta sekä alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta. Pudotuspelit pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä ja kotietu on aina loppusarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella. Edellisellä kaudella mestariksi ylsi Salon Vilpas, jolle mestaruus oli seuran historian ensimmäinen. Finaaleissa kaatui Kauhajoki, joki oli tätä ennen voittanut kaksi perättäistä mestaruutta.

Kauden päätteeksi alemman loppusarjan kehnoin joukkue tippuu alempaan divisioonaan. Edellisellä kaudella sarjasta putosi Ura, kun taas tilalle nousi Bisons.

Korisliigan parhaat joukkueet

Tulevalle kaudelle lähdetään tutuista asetelmista. Suurin mestarisuosikki on kiistatta jälleen Kauhajoki, joka on suorastaan dominoinut sarjaa viime vuosina. Haastetta tulee kuitenkin varmasti antamaan Salon Vilpas, joka haluaa puolustaa ensimmäistä mestaruuttaan. Korisliiga tunnetaan kuitenkin tasaisuudesta ja laajasta tasosta, joten mistään kahden kaupasta on tälläkään kaudella turha puhua.

Muistiin kannattaa laittaa ehdottomasti esimerkiksi Helsinki Seagulls, joka tavoittelee edelleen ensimmäistä mestaruuttaan. Kaudella 2014 sarjaa ensimmäistä kertaa pelannut Seagulls on jo vakiovierailija mitalipeleissä. Viiden edellisen kauden aikana joukkue on päässyt semifinaaleihin peräti neljästi, mutta parhaimmillaan kausi on päättynyt pronssiin. Edelliskaudella joukkue oli tähän mennessä väkevimmillään. Seagulls voitti runkosarjan selvällä erolla häviten vain kaksi peliä. Välierissä helsinkiläiset joutuivat kuitenkin taipumaan tulevalle mestarille lukemin 4-2.

Mestaruudesta haastavat epäilemättä myös Kouvot, jotka ylsivät mestaruuteen viimeksi vuonna 2016. Vuonna 2019 Kouvot puolestaan hävisivät finaalisarjan Kauhajoelle.

Korisliigan parhaat pelaajat

Vaikka Korisliiga onkin kovatasoinen, tapaavat parhaat pelaajat siirtyä sarjasta nopeasti muualle. Esimerkiksi edellisen kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi siirtyi välittömästi Belgiaan. Tätä edeltävällä kaudella parhaaksi pelaajaksi valittu Topias Palmi taas pelasi itselleen siirron Italian pääsarjaan. Sarjassa kuitenkin pelaa huippupelaajia niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Esittelemme sarjan kolme kiinnostavinta pelaajaa.

Tuukka Kotti

Jo 40-vuotias Tuukka Kotti kuuluu myös Suomen maajoukkueen vakiokalustoon. Kotti on ehtinyt pelaamaan maajoukkueessa peräti 225 ottelua. Amerikan yliopistosarjoissa pinnalle noussut iso laitahyökkääjä on pelannut uransa aikana ensisijaisesti Italiassa, mutta myös Saksan kentät ovat tulleet tutuiksi. Kun Kotti palasi Suomeen vuonna 2009, valittiin hänet välittömästi sarjan parhaaksi pelaajaksi. Vuodesta 2017 lähtien Kotti on edustanut Helsingin Seagullsia ja vuonna 2018 hänet valittiin jälleen sarjan parhaaksi pelaajaksi. Pitkästä urastaan huolimatta Kotti ei koskaan ole kyennyt voittamaan yhdenkään sarjan mestaruutta – ehkä tällä kertaa olisi hänen vuoronsa?

Topias Palmi

Vuonna 2019 sarjan parhaaksi pelaajaksi valittiin Katajaa edustanut Topias Palmi, joka pelasi tällä itselleen siirron Italian pääsarjan Vanoli Basketiin, joka oli juuri voittanut maansa cupin. Täksi kaudeksi laituri palaa kuitenkin takaisin kotiin. Tällä kertaa seurana toimii kuitenkin Tampereen Pyrintö, joka tähtää luonnollisesti mestaruuteen. Kruunataanko Palmi jälleen kerran sarjan parhaaksi pelaajaksi?

Jeremiah Wood

Sarjan kiinnostavimpiin nimiin kuuluu jo 36-vuotias amerikkalainen Jeremiah Wood, joka valittiin viime kaudella finaalien parhaaksi pelaajaksi. Kiertolaiselämää viettänyt sentteri saapui yliopistosarjojen jälkeen Suomeen ja voitti välittömästi runkosarjan pistetilaston. Muutama kausi Suomessa riitti ja Wood siirtyi ensin Ranskaan ja sieltä Argentiinaan. Vuonna 2019 Wood siirtyi jälleen Suomeen ja Salon Vilppaan riveihin. Wood häikäisi erityisesti finaalisarjassa ja kausi päättyi jopa varsin selvään mestaruuteen. Jos Salon Vilpas haluaa uusia mestaruuden, vaaditaan 200-senttiseltä sentteriltä jälleen urotekoja.

Cameron Jones

Kiinnostavien kiertolaisten joukkoon lukeutuu myös Kauhajokea edustava 32-vuotias Cameron Jones. Yliopistosarjojen jälkeen amerikkalainen takamies pelasi Amerikan alasarjoja, minkä jälkeen hän on ehtinyt kiertää Venäjällä, Israelissa ja Kreikassa. Vuonna 2019 Jones saapui Kauhajoelle, kausi päättyi mestaruuteen ja Jones valittiin finaalisarjan parhaaksi pelaajaksi. Finaalisarjan hän nakutti läpi yli kahdenkymmenen pisteen keskiarvolla.

Jones viihtyi Kauhajoella vielä seuraavan kauden, mutta tämän jälkeen matka vei Ukrainen pääsarjan Cherkaski Mavpyyn. Joukkue pääsi finaaliin asti, mutta mestaruus jäi haaveeksi. Täksi kaudeksi Jones on palannut jälleen Kauhajoelle ja tavoitteena on tietenkin uran toinen mestaruus.

Korisliigan historia

Suomalaisen koripallon pääsarja on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1939, jolloin joukkue pelattiin lähinnä pääkaupunkiseudun joukkueiden välisenä sisäsarjana. Ensimmäisen mestaruuden varsin lyhyen sarjan päätteeksi voitti Ylioppilaskoripalloilijoiden joukkue. Koomisia piirteitä saanut turnaus päättyi, kun vastustajajoukkue luovutti finaaliottelun, sillä Eisan Kisa-Veikkojen piti tässä vaiheessa keskittyä jo jalkapallokauden alkuun.

Seuraavalla kaudella Kisa-Veikot kuitenkin päätti kautensa koripallon suomenmestaruuteen. Koripallon pääsarja otettiin jo tällöin Veikkauksen kohdevalikoimiin, mikä kasvatti sarjan suosiota välittömästi. Vedonlyönnillä onkin aina ollut sijansa suomalaisen koripallon yhteydessä.

Vuodesta 2005 lähtien koripallon miesten pääsarja on tunnettu nimellä Korisliiga. Historian menestynein joukkue on Helsingin Pantterit, joka haali 14 mestaruuttaan lähinnä 40- ja 50-luvuilla. Yksittäinen mestaruus tuli vielä vuonna 1980, mutta tämän jälkeen on ollut hiljaisempaa. Yhdeksään mestaruuteen on yltänyt Torpan Pojat, kun taas sekä Espoon Hongalla että Helsingin NMKY:llä on seitsemän mestaruutta. Tällä hetkellä pääsarjassa pelaavista joukkueista parhaiten on menestynyt KTP, joka on voittanut mestaruuden kuuteen otteeseen. KTP on pelannut pääsarjassa yhden kauden poikkeusta lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1957 lähtien.

Korisliigan pelejä seuraa paikan päällä keskimäärin noin 900 katsojaa. Suosio on pysynyt varsin tasaisena, sillä suuria muutoksia ei yleisömäärissä ole tapahtunut viiteentoista vuoteen. Pelejä televisiosta seuraa kuitenkin yhä useampi suomalainen, sillä tätä nykyä kaikki Korisliigan pelit ovat katsottavissa kätevästi kotoa käsin. Ruutu+ esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä sekä miesten että naisten Korisliigoista.

Korisliiga kuuluu tietenkin lähes jokaisen vedonvälittäjän valikoimiin ja parhaimmilla sivustoilla lyöt vetoa Korisliigan otteluista myös livenä. Parhaat vinkit ja kertoimet löydät tietenkin SuomiVeikkauksen sivuilta!