KHL – Tietopaketti 2021

Suomalaisille eivät yksittäiset urheilutapahtumat riitä jääkiekon saralla, vaan yhä useammat suomalaiset seuraavat lukuisia kansainvälisiä jääkiekkosarjoja. Ehdottomasti yksi kiinnostavimmista ja tasokkaimmista sarjoista on kansainvälinen KHL, joka on selvästi maailman toiseksi tasokkain sarja heti NHL:n jälkeen.

Lyö vetoa KHL:stä parhailla vedonlyöntisivustoilla:

KHL kausi 2022

KHL on erityisesti Venäjälle keskittynyt kansainvälinen jääkiekkoliiga, joka tunnetaan poikkeuksellisen korkeasta tasostaan. Sarja on herättänyt suurta kiinnostusta myös Suomessa, sillä Helsingin Jokerit ovat pelanneet sarjassa vuodesta 2014 lähtien. Samalla myös useat KHL pelaajat ovat suomalaisia.

Tuoreimpaan kauteen lähdetään kiinnostavista asetelmista, sillä vuoden tauon jälkeen myös Admiral Vladivostok on palannut liigaan ja KHL:ää päästään taas pelaamaan 24 joukkueen voimin. Joukkueet on jaettu NHL:n tavoin kahteen konferenssiin sekä neljään divisioonaan. Joukkueet pelaavat 56 runkosarjan ottelua, minkä jälkeen kummankin konferenssin kahdeksan parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin.

Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Avangard Omsk, joka otti edellisellä kaudella ensimmäisen mestaruutensa. Omsk on kohdannut kaksissa edellisissä finaaleissa Moskovan TsSKA:n, joka lähtee kauteen jälleen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Vedonvälittäjien mielestä SKA on tänäkin vuonna kaikkein todennäköisin mestari, mutta onko suomalaisista Jokereista haastamaan?

Miten KHL voittajat palkitaan?

KHL:n kauden huipentaa Gagarin Cup, jossa kohtaavat itäisen ja läntisen konferenssien voittajat. Palkintopokaali on tietenkin nimetty jääkiekon ystävänä tunnetun Juri Gagarinin mukaan. Gagarin oli ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen. Hulppea kullalla ja hopealla koristeltu pokaali painaa peräti 18 kiloa, mikä tekee siitä Stanley Cupiakin painavamman palkinnon.

Missä KHL pelataan?

KHL saatetaan edelleen mieltää ensisijaisesti venäläiseksi liigaksi, sillä suurin osa sarjan 24 joukkueesta tulee Venäjältä. Käytännössä KHL myös korvasi entisen Venäjän pääsarjan, mikä takaa, että mukana ovat kaikki maan tasokkaimmat ja tunnetuimmat joukkueet.

KHL on kuitenkin laajentunut runsaasti sekä Eurooppaan että Aasiaan, ja tätä nykyä mukana on joukkueita kuudesta eri maasta. Yhdeksäntoista venäläisen joukkueen ohella mukana ovat Jokerit Suomesta, Dinamo Minsk Valko-Venäjältä, Dinamo Riga Latviasta, Red Star Kunlun Kiinasta sekä Barys Nur-Sultan Kazakstanista.

Jokainen sarjan joukkueista pelaa kaikkia muita vastaan sekä kotona että vieraissa, minkä lisäksi pelataan kymmenen ylimääräistä peliä oman divisioonan joukkueita vastaan. Matkustusrajoitusten vuoksi kiinalainen Red Star Kunlun pelaa tämän kauden kotipelinsä poikkeuksellisesti Moskovassa. Myös Avangard Omsk pelaa omat pelinsä evakossa uuden rakennuksen rakennusprojektin vuoksi.

KHL:n suomalaisylpeys Jokerit

KHL on herättänyt suurta huomiota myös Suomessa, sillä vuodesta 2014 lähtien sarjassa on pelannut myös Helsingin Jokerit. Kyseessä on Pohjoismaiden ainoa joukkue, joka ottaa osaa KHL:ään. Kotipelinsä Hartwall Arenalla pelaava Jokerit on esiintynyt KHL:ssä vakuuttavasti, sillä joukkue ei ole koskaan sijoittunut runkosarjassa divisioonansa kolmen huonoimman joukkueen ulkopuolelle. Saalina on yksi ykkössija, kaksi kolmossijaa sekä neljä kakkossijaa. Playoffeissa menestys ei kuitenkaan ole jatkunut. Jokerit on poikkeuksetta tippunut joko ensimmäisellä tai toisella kierroksella – peräti kolmeen otteeseen Moskovan TsSKAa vastaan.

Jokerit operoi suomalaisjoukkueeksi poikkeuksellisen suurella budjetilla. Budjetin on arvioitu pyörivän jopa 20 miljoonan euron tuntumassa, julkistettujen pelaajabudjettien luokka taas on lähes kymmenen miljoonan euron luokkaa. Vertailun vuoksi kotimaisen Liigan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivat joukkueet käyttävät pelaajiin vain kolmasosan tästä summasta.

Tämä näkyy myös Jokereiden nimimiehiä vilisevässä kokoonpanossa. Joukkuetta edustavat esimerkiksi Marko Anttila, Jesse Joensuu, sekä Brian O’Neill. Jokereita on valmentanut vuodesta 2018 lähtien olympiapronssiakin saavuttanut Lauri Marjamäki.

Mitä seurata KHL kauden aikana?

Jokereiden ohella monia jääkiekon ystäviä kiinnostavat sarjan erikoisemmat tuttavuudet maista, joita ei juuri ole jääkiekkomenestyksestä tunnettu. Huomiota on herättänyt esimerkiksi kiinalainen Red Star Kunlun, jonka rivistöstä löytyy lukuisia kiinalaisia ja kiinalaistaustaisia pelaajia. Ehkäpä joukkueen suurin nimimies on useamman kauden NHL:ssäkin pelannut kiinalaistaustainen Brandon Yip.

Huomiota kannattaa tietenkin kiinnittää myös sarjan tunnetuimpiin venäläisiin, sillä monet NHL-tason nimimiehet ovat tyytyneet pelaamaan kotimaassaan korkeasta palkasta ja matalasta verotuksesta nauttien. Ehdottomasti yksi sarjan kiinnostavimmista nimistä on supertähti Vadim Šipatšov, jonka vierailu NHL:ssä jäi ainoastaan kolmen pelin mittaiseksi. KHL:ssä peli on kuitenkin kulkenut. Tätä nykyä Moskovan Dynamoa edustava Šipatšov on takonut pisteitä vähintään pisteen peri peli peräti seitsemän kautta putkeen. Hulppeimpana kautena pisteitä syntyi ainoastaan 50 pelissä peräti 76 kappaletta. Šipatšov on voittanut Venäjän riveissä myös olympiakultaa sekä MM-kultaa.

KHL:n suomalaiset

Suomalaisia pelaa KHL:ssä poikkeuksellisen runsaasti, sillä sarjassa ehti viime kaudella esiintymään peräti 54 suomalaista. Ainoastaan venäläisiä pelureita pelaa sarjassa enemmän, mikä tekee KHL:stä tietenkin ehdottoman kiinnostavaa seurattavaa suomalaisesta näkökulmasta. Listasimme muutaman kiinnostavimmista Jokereiden ulkopuolella pelaavista nimistä.

Teemu Hartikainen

Salavat Yulaev Ufaa jo yhdeksättä kauttaan edustava Teemu Hartikainen on selvällä erolla eniten KHL-pisteitä takonut suomalainen. Härskinäkin tunnettu Hartikainen on jo koko KHL:n listalla peräti sijalla 15., joten tähän mieheen kannattaa todellakin kiinnittää huomiota. Viinin tavoin vanhetessaan paraneva Hartikainen rikkoi viime kaudella kaikki omat ennätyksensä, takoen peräti 64 pistettä 53 pelissä. Ainoastaan Šipatšov nousi pistepörssissä Härskin edelle.

Markus Granlund

Kunnioitettavat seitsemän kautta NHL:ssä pelannut Markus Granlund siirtyi viime kaudella Hartikaisen seuratoveriksi Salavat Yulaev Ufaan, mikä tekee joukkueesta ehdottomasti yhden sarjan kiinnostavimmista. Älykkäänä kahden suunnan pelaajana tunnettu Granlund oli KHL:ssä välittömästi kuin kotonaan, sillä mies paukutti viiteenkymmeneen peliin välittömästi 53 pistettä. Suomalaisista ainoastaan seurakaveri Hartikainen pystyi parempaan!

Juho Olkinuora

Vuoden 2019 maailmanmestari Juho Olkinuora on ehdottomasti kiinnostavin maaliaan varjelevista suomalaispelaajista. Toista kauttaan Metallurg Magnitogorskissa pelaava Olkinuora on noussut välittömästi sarjan ehdottomaan eliittiin. Peliä kohden päästettyjen maalien tilastossa Olkinuora sijoittui sarjan viidenneksi, eikä Magnitogorsk taipunut playoffeissa kuin lopulta mestaruuden voittanutta Omskia vastaan. Tänä vuonna on lupa odottaa vieläkin parempaa.