Käsipallon SM-liiga – Tietopaketti 2022

SuomiVeikkauksen sivuilla käsittelemme myös vähäisemmälle huomiolle jäävät urheilutapahtumat. Tähän kastiin kuuluu myös kovin paikallisena pidetty Käsipallon SM-liiga. Tätä nykyä kuitenkin seuraat pelejä simppelisti ja lyöt vetoa helposti myös käsipallosta!

Nyt lyöt vetoa myös Käsipallon SM-liigasta:
Bonus
10€
Pelaa

Käsipallon SM-liiga 2021

Vuonna 2021 käsipallon SM-liigassa nautitaan huomattavan pitkästä kaudesta. Kausi starttaa jo 11. syyskuuta, mutta finaalit pelataan vasta toukokuun puolella. Jos finaalisarja venyy viidenteen otteluun, ratkotaan mestaruus lopulta 21. toukokuuta 2022.

Vain kahdeksan joukkueen sarja pelataan tällä kaudella kolmessa osassa. Runkosarjassa kaikki joukkueet pelaavat aluksi kahdesti kaikkia muita joukkueita vastaan. Jokainen joukkue pelaa jokaista vastaan sekä kotona että vieraissa. Runkosarja ratkaistaan tammikuussa 2022. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan ylempään jatkosarjaan sekä alempaan jatkosarjaan. Ylempään jatkosarjaan päätyy neljä parasta joukkuetta, alempaan taas kolme huonointa, sillä virolainen HC Tallinn ei pelaa mukana jatkosarjoissa.

Jatkosarjoissa joukkueet pelaavat jälleen sekä kotona että vieraissa oman jatkosarjan joukkueita vastaan. Tämän jälkeen kaksi ylemmän jatkosarjan parasta joukkuetta etenee suoraan välieriin, kun taas ylemmän jatkosarjan kaksi huonointa joukkueitta pelaa puolivälierät alemman jatkosarjan kahta parasta joukkuetta vastaan. Näiden otteluparien voittajat etenevät välieriin. Kaikki playoffit pelataan parasta viidestä -menetelmällä. Ainoastaan pronssi ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksella.

Tällä kaudella sarjaan osallistuvat Dicken, Cocks, BK-46, GrIFK, HIFK, ÅIFK, SIF sekä virolainen HC Tallinn, joka pelaa ainoastaan runkosarjan. Lisäksi pelataan myös Suomen cup, jota on pelattu jo vuodesta 1947 alkaen. Vaikka Cocks on hallinnut tälläkin saralla, on voittajissa ollut enemmän vaihtelua kuin sarjan puolella. Kahdella edellisellä kaudella cupin on voittanut BK-46, kun taas tätä ennen Cocks voitti viidesti putkeen.

Parhaat joukkueet käsipallon SM-liigassa

Sarjan parhaista joukkueista ei todellakaan ole epäselvyyttä. Selvä suosikki mestaruuteen on jälleen kerran Riihimäen Cocks, joka on voittanut peräti kahdeksan mestaruutta putkeen. Kauniaisten HC West ehti välissä voittaa mestaruuden kahteen otteeseen, mutta tätä ennen juhlittiin taas Cockin mestaruutta neljästi putkeen. Yhteensä joukkueella on 12 mestaruutta, millä pääsee kaikkien aikojen maratontaulukon kakkossijalle. Cocks on ehtinyt saalistamaan myös neljä hopeaa sekä neljä pronssia. Joukkueen ykköspyssynä häärii Teemu Tamminen, joka on varsin selvällä erolla modernin ajan paras maalintekijä. Tamminen on valittu kahteen otteeseen myös vuoden käsipalloilijaksi.

Cocksin suurin haastaja on jo usean vuoden ajan ollut helsinkiläinen Dicken, mikä on tarjonnut useammallekin urheilutoimittajalle sauman suorastaan hulvattomiin otsikoihin. Cocksin kahdeksan mestaruuden putkessa kuuteen otteeseen on finaalissa kaatunut juuri Dicken. Kahdeksan kauden aikana myös Dicken on ehtinyt saalistamaan yhteensä peräti seitsemän mitalia. Joukkueen ainoa mestaruus on tästä huolimatta lähes kolmenkymmenen vuoden takaa. Dickenin ainoa mestaruus on vuodelta 1993, minkä lisäksi joukkue on ehtinyt haalimaan yhdeksän hopeaa sekä neljä pronssia. Joukkueen tähtipelaajiin lukeutuu edellisellä kaudella vuoden pelaajaksi valittu Max Granlund.

Suurimpiin haastajiin kahden suurjoukkueen ulkopuolelta lukeutuu ehdottomasti Karjaan BK-46, joka on neljän viime kauden aikana napannut yhden hopean sekä kaksi pronssia. BK-46 on varsin selvällä erolla sarjan historian menestynein joukkue peräti 20 kultamitalilla, 6 hopealla sekä 5 pronssilla. Edellinen mestaruus on kuitenkin vuodelta 2006, minkä jälkeen Cocks on hallinnut sarjaa jopa varsin selvästi. Tällä kaudella historiaa saatetaan laittaa kuitenkin uusiksi, sillä BK-46:n riveihin on siirtynyt neljä vuotta putkeen vuoden pelaajaksi valittu Nico Rönnberg, joka tätä ennen on ollut yksi Cocksin menestyksen takuumiehistä. Vasta 29-vuotias Rönnberg saattaa edelleen olla sarjan paras pelaaja.

Parhaat pelaajat

Käsipallon SM-liigassa ollaan tällä kaudella kiehtovassa tilanteessa, sillä sarjan tähtipelaajat ovat jakautuneet varsin tasaisesti kolmeen suurimpaan joukkueeseen. Luvassa saattaakin hyvinkin olla tasaisin kausi pitkään aikaan, eikä Cocksin menestys ole vielä kirkossa kuulutettu. Luomme lyhyen katsauksen sarjan kiinnostavimpiin ja parhaisiin pelaajiin.

Nico Rönnberg

Seitsemän mestaruutta putkeen Cockissa voittanut Nico Rönnberg lukeutuu kiistatta suomalaisen käsipallon suurimpien nimien joukkoon. Karjaalta kotoisin oleva Rönnberg on valittu vuoden käsipalloilijaksi jo neljästi putkeen – tätä ennen myös hänen isoveljensä Andreas Rönnberg pystyi samaan saavutukseen neljästi. SM-liigaa dominoinut Rönnberg käväisi lyhyesti myös Ranskan pääsarjassa, jossa hän edusti US Ivryä. Koti-ikävä ja Suomeen jäänyt perhe ajoivat kuitenkin miehen takaisin kotiin vain kahden ottelun jälkeen. Tätä nykyä Rönnbergin seurana toimii kotikylän joukkue, BK-46.

Teemu Tamminen

Cocksin menestyksen takuumiehiin on kuulunut myös Riihimäeltä kotoisin oleva 34-vuotias Teemu Tamminen, joka on ehtinyt voittaa seurassa peräti kymmenen suomenmestaruutta. Myös maajoukkueen tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Tamminen tunnetaan erityisesti viimeistelystään. Tamminen on lähes kahdensadan maalin erolla sarjan modernin ajan paras maalintekijä, eikä tahti osoita edelleenkään hiipumisen merkkejä. Tamminen oli edellisellä kaudella jälleen sarjan paras maalintekijä peräti 96 maalilla.

Max Granlund

Sarjan nuoremman pään tähtipelaajiin lukeutuu Dickeniä johtava 24-vuotias Max Granlund. Sarjan terävimpiin viimeistelijöihin lukeutuva Granlund on tätä nykyä myös yksi maajoukkueen tärkeimmistä hyökkääjistä. Edellisellä kaudella Granlund valittiin ensimmäistä kertaa sarjan All Stars -joukkueeseen, ja tällä kaudella mies tähtää ensimmäistä kertaa myös maalipörssin voittoon. Jos Dicken haluaa kirkastaa hopeamitalinsa kullaksi, tulee paljon riippumaan juuri Max Granlundista.

Käsipallon SM-liigan historia

Käsipallossa on kamppailtu suomenmestaruudesta jo vuodesta 1944 lähtien. Lähes seitsemänkymmenen vuoden ajan pääsarja tunnettiin nimellä miesten SM-sarja, mutta kaudesta 2010-11 lähtien nimenä on toiminut Käsipallon SM-liiga. Naisten puolella taas kilpaillaan edelleen SM-sarjassa.

Maratontaulukkoon lasketaan sekä SM-sarjan että SM-liigan aikana voitetut mestaruudet, joten sarjan menestyneimmäksi joukkueeksi lasketaan 80- ja 90-luvuilla dominoinut BK-46. Yhteensä 20 mestaruutta haalinut karjaalainen joukkue voitti parhaimmillaan peräti 14 mestaruutta 16 kauden aikana – kahdesti joukkue hävisi tänä aikana finaalisarjan.

Modernilla aikakaudella selvästi menestynein joukkue on Riihimäen Cocks, joka on voittanut jo kahdeksan mestaruutta putkeen ja yhteensä 12 mestaruutta neljäntoista kauden aikana.

Myös vuoden käsipalloilijaksi on valittu seitsemänä kautena putkeen juuri Cocksin pelaaja. Tunnustuksen ovat saaneet Nico Rönnberg, Teemu Tamminen sekä Andreas Rönnberg. Tätä ennen palkinto jaettiin useampana vuotena ulkomailla pelanneille pelaajille. Ehdottomasti lajin menestynein suomalaispelaaja on kuitenkin Mikael Källman, jonka seurana Suomessa toimi BK-46. Källman valittiin vuoden suomalaispelaajaksi peräti 12 kertaa putkeen sekä vielä kahdesti tämän jälkeen.

Källman pelasi ammattilaisena Saksassa, voittaen mestaruuden kahteen kertaan sekä Saksan cupin kahteen kertaan. Hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi kertaalleen sekä sarjan parhaaksi ulkomaalaiseksi peräti neljään otteeseen. Suomen pääsarjatasolla Källman iski peräti 2560 maalia. Käsipallon SM-liigan vuoden pelaajan palkinto tunnetaankin hyvällä syyllä tätä nykyä Mikael Källman -palkintona.