F1 – Tietopaketti 2022

Harvat urheilutapahtumat tunnetaan Suomessa samanlaisina koko kansan juhlina kuin formula ykkösten osakilpailut. Myös tulevalla kaudella sarjassa nähdään tuttuun tapaan suomalaisväriä Alfa Romeon Valtteri Bottaksen muodossa.

Veikkaa formuloita:
Bonus
10€
Pelaa

F1-osakilpailut 2022

Päivämäärä ja aikataulu Osakilpailu
20.3. klo 17.00 Bahrain, Sakhir
27.3. klo 20.00 Saudi-Arabia, Jeddah
10.4. klo 8.00 Australia, Melbourne
24.4. klo 16.00 Italia, Emilia-Romagna
8.5. klo 22.30 Yhdysvallat, Miami
22.5 klo 16.00 Espanja, Barcelona
29.5. klo 16.00 Monaco, Monte Carlo
12.6. klo 14.00 Azerbaidzan, Baku
19.6. klo 21.00 Kanada, Montreal
3.7. klo 17.00 Iso-Britannia, Silverstone
10.7. klo 16.00 Itävalta, Spielberg
24.7. klo 16.00 Ranska, Paul Ricard
31.7. klo 16.00 Unkari, Hungaroring
28.8. klo 16.00 Belgia, Spa
4.9. klo 16.00 Hollanti, Zandtvoort
11.9. klo 16.00 Italia, Monza
2.10. klo 15.00 Singapore, Marina Bay
9.10. klo 8.00 Japani, Suzuka
23.10. klo 22.00 Yhdysvallat, Austin
30.10. klo 22.00 Meksiko, Meksiko City
13.11. klo 16.00 Brasilia, Sao Paolo
20.11. klo 15.00 Abu Dhabi, Abu Dhabi

Huomioithan, että vuoden 2022 formulat muuttivat jo ilmoitettua aikatauluaan yhden osakilpailun verran. Alun perin 25.9. kilpailtava Venäjän Grand Prix on poistettu kokonaan kalenterista.

F1-aika-ajot 2022

Päivämäärä ja aikataulu Osakilpailu
19.3. klo 17.00 Bahrain, Sakhir
26.3. klo 19.00 Saudi-Arabia, Jeddah
9.4. klo 9.00 Australia, Melbourne
Ilmoitetaan myöhemmin Italia, Emilia-Romagna
7.5. klo 23.00 Yhdysvallat, Miami
21.5 klo 17.00 Espanja, Barcelona
28.5. klo 17.00 Monaco, Monte Carlo
11.6. klo 17.00 Azerbaidzan, Baku
18.6. klo 23.00 Kanada, Montreal
2.7. klo 17.00 Iso-Britannia, Silverstone
Ilmoitetaan myöhemmin Itävalta, Spielberg
23.7. klo 17.00 Ranska, Paul Ricard
30.7. klo 17.00 Unkari, Hungaroring
27.8. klo 17.00 Belgia, Spa
3.9. klo 17.00 Hollanti, Zandtvoort
10.9. klo 17.00 Italia, Monza
1.10. klo 16.00 Singapore, Marina Bay
8.10. klo 10.00 Japani, Suzuka
23.10. klo 01.00 Yhdysvallat, Austin
28.10. klo 23.00 Meksiko, Meksiko City
Ilmoitetaan myöhemmin Brasilia, Sao Paolo
19.11. klo 16.00 Abu Dhabi, Abu Dhabi

Kauden 2022 aikataulu on muuten lyöty pakettiin, mutta sprinttikilpailuja sisältävien osakilpailujen aikataulut eivät vielä ole selvillä aika-ajojen sekä sprinttikilpailujen osalta. Sprinttikilpailu käydään tänä vuonna Emilia Romagnan GP:ssä, Itävallan GP:ssä sekä Sao Paulon GP:ssä.

F1-kausi 2022

Vuoden 2022 Formula 1 -kausi vaikuttaa ennakolta kiinnostavimmalta kaudelta useaan vuoteen. Suurin syy tähän löytyy teknisistä muutoksista, jotka oli alun perin tarkoitus lanseerata jo edelliselle kaudelle. Uudistuksilla pyritään tarjoamaan ensisijaisesti tasaisempaa kilpailua sekä viihdyttävämpiä kisoja, joissa ohittaminen olisi taatusti mahdollista.

Muutoksia on luvassa esimerkiksi takasiipiin, jotka tekevät perässä ajamisesta entistä helpompaa, sillä autot eivät jätä enää samalla tavalla taakseen likaista ilmaa. Samalla myös autojen etusiipiä ja keulaa muovataan yksinkertaisempaan ja aerodynaamisempaan suuntaan. Ehkä kiinnostavimpana lisänä autot pääsevät jälleen hyödyntämään maaefektiaerodynamiikkaa – ensimmäistä kertaa lähes puoleen vuosisataan. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että autojen aerodynaamisia ominaisuuksia ei enää luoda suoraan ulkoisilla siivekkeillä.

Myös renkaat laitetaan uuteen uskoon. F1-kausi 2022 ajetaan 18-tuumaisilla renkailla, jotka ovat olleet jo testikäytössä Formula 2 -sarjassa. Muutoksen pitäisi estää renkaiden ylikuumenemista ja mahdollistaa entistäkin räväkämpää kilpa-ajoa. Samalla formulat kehittyvät standardisoitujen osien suuntaan. Tarkoituksena on, että parin kauden sisällä esimerkiksi vaihdelaatikot ja bensansyöttö toimisivat kaikissa autoissa samalla tavalla, mikä kiristäisi kilpailua entisestään ja korostaisi ajotaitojen merkityksiä. Jo tällä kaudella esimerkiksi renkaanlämmittimet muuttuvat standardimuotoon.

Edellisen kerran suuret muutokset johtivat siihen, että sitten Mercedeksenä tunnettu Brawn GP dominoi muutosten jälkeistä kautta ylivoimaisella autolla. Tällä kertaa samaa on pyritty välttämään, sillä formulat ovat panostaneet siihen, ettei sääntöihin jäisi minkäänlaisia porsaanreikiä. Yllätyksiä saattaa tästä huolimatta olla luvassa, sillä suuret sääntömuutokset mahdollistavat voimasuhteiden suurenkin keikahtamisen. Esimerkiksi Red Bullin suunnittelija Adrian Newey kutsui uusia sääntömuutoksia formuloiden suurimmaksi muutokseksi vuoden 1983 jälkeen.

Myös kuskien tilanne on tulevalla kaudella kutkuttava. Edelliskausi päättyi yllätykseen ja poikkeuksellisen tunteita herättävään tilanteeseen, kun Red Bullin Max Verstappen nousi mestaruuteen kauden viimeisen kisan viimeisellä kierroksella vain hetki sen jälkeen, kun turva-auto oli poistunut radalta. Tuomariston ratkaisut herättivät kysymyksiä, ja erityisesti kakkospaikalle jäänyt Mercedeksen Lewis Hamilton oli syystäkin tyytymätön. Tulevasta kaudesta voidaankin odottaa poikkeuksellisen tulista taistoa.

Formula 1 -tallit 2022

Tuttuun tapaan myös tulevalla kaudella sarjaan osallistuu kymmenen tallia, joita jokaista edustaa kaksi kuljettajaa. Ennakkosuosikkeina kauteen lähtee jo kahdeksan kertaa putkeen valmistajien mestaruuden voittanut Mercedes, mutta painetta tulevat antamaan esimerkiksi Red Bull sekä Ferrari. Erityisesti Red Bull on mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä tallin moottorit valmistanut Honda vetäytyy tällä kaudella sarjasta, eikä enää toimita moottoreita. Red Bull ottaa kuitenkin Hondan moottoriohjelman sellaisenaan haltuunsa, joten tämä tulee tuskin vaikuttamaan suuresti tallin tilanteeseen.

Entä mistä merkeistä tulevaan kauteen lähdetään ja ketkä ovat suurimmat suosikit? Pahimmissa pelotteluissa sarjasta odotetaan sääntömuutoksia seuraavaa yhden tallin dominanssia, mutta ammattimaisimmissa arvioissa tällaisille pelotteluille ei jätetä juuri sijaa, vaan kaudesta odotetaan tasaista kamppailua samojen tallien ja kuljettajien kesken kuin viime kaudellakin. Mercedes on tallien puolella ylivoimainen suosikki mestaruuteen, kun haastamista odotetaan lähinnä Red Bullilta. Jo Ferrari jää enemmänkin mustan hevosen kuin todellisen haastajan asemaan.

F1 -tallit

 • Alfa Romeo
 • AlphaTauri
 • Alpine
 • Aston Martin
 • Ferrari
 • Haas
 • McLaren
 • Mercedes
 • Red Bull
 • Williams

F1 -kuljettajat 2022

Myös kuljettajien puolella sarjassa nähdään muutoksia. Suomalaisesta näkökulmasta ehdottomasti suurin muutos on Kimi Räikkösen päätös lopettaa uransa. 42-vuotias Räikkönen ehti ajaa sarjassa ennätykselliset 349 kilpailua, minkä lisäksi hän voitti myös vuoden 2007 maailmanmestaruuden. Räikkösen korvaa toinen suomalainen, kun Mercedeksen Valtteri Bottas siirtyy Alfa Romeon puikkoihin Räikkösen tilalle. Samalla Bottaksen tilalle nousee brittiläinen George Russell, jonka taas korvaa Williamsilla aiemmin Red Bullia edustanut Alexander Albon, joka toimi edellisen kauden ajan testikuljettajana.

Räikkösen tallitoverina toiminut Italian Antonio Giovinazzi menetti kokonaan paikkansa sarjassa kehnojen otteiden myötä. Tulevalla kaudella Bottaksen tallikaveriksi nostettiin Formula 2 -sarjassa ajanut Guanyu Zhou, josta tulee samalla historian ensimmäinen kiinalainen F1-kuljettaja.

Kuskien puolella ennakkosuosikki taas on tuttuun tapaan Mercedeksen Lewis Hamilton, joka tavoittelee edelleen ennätyksellistä kahdeksatta mestaruutta. Lähes rinnalle nostetaan kuitenkin hallitseva mestari Max Verstappen, joka ei taatusti luovu tittelistään helpolla – odotettavissa onkin poikkeuksellisen kiivasta kilvanajoa juuri näiden kahden kuskin kesken. Yllätyspotentiaalia löytyy kuitenkin myös Mercedeksen puikkoihin siirtyvältä George Russellilta, joka haluaa taatusti näyttää olevansa paikkansa arvoinen.

F1 -kuljettajat

 • Guanyu Zhou (Alfa Romeo)
 • Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
 • Pierre Gasly (AlphaTauri)
 • Yuki Tsunoda (AlphaTauti)
 • Fernando Alonso (Alpine)
 • Esteban Ocon (Alpine)
 • Sebastian Vettel (Aston Martin)
 • Lance Stroll (Aston Martin)
 • Charles Leclerc (Ferrari)
 • Carlos Sainz Jr. (Ferrari)
 • Nikita Mazepin (Haas)
 • Mick Schumacher (Haas)
 • Daniel Ricciardo (McLaren)
 • Lando Norris (McLaren)
 • Lewis Hamilton (Mercedes)
 • George Russell (Mercedes)
 • Max Verstappen (Red Bull)
 • Sergio Perez (Red Bull)
 • Nicholas Latifi (Williams)
 • Alexander Albon (Wiliams)

F1 sosiaalisissa medioissa

F1 Instagramissa:

https://www.instagram.com/F1

F1 Facebookissa:

https://www.facebook.com/Formula1/

F1 Twitterissä:

https://www.twitter.com/F1

F1 Twitchissä:

https://www.twitch.tv/formula1

F1 TikTokissa:

https://www.tiktok.com/@f1

Formula 1:llä on huikeat 49.1 miljoonaa seuraajaa eri sosiaalisen median alustoilla. Viime vuoden aikana F1-sarjan seuraajaluvut sosiaalisessa mediassa kasvoivat yli 40%. Länsimaissa suosittujen sosiaalisten medioiden lisäksi F1 on kasvattanut seuraajamääriään erityisen paljon Kiinassa. Seuraajien määrä kasvoi Weibo, WeChat, Toutiao ja Douyin palveluissa viime kauden aikana yhteensä 39% yhteenlasketun seuraajamäärän kasvaessa 2.7 miljoonaan seuraajaan.

Suomalaiset Formula 1 -kuljettajat

Suomalaisia on tietenkin aina näkynyt formuloissa, eivätkä suomalaisten haalimat mestaruudetkaan ole olleet historiallisesti harvinaisuuksia. Tälläkin kaudella sarjassa on luvassa suomalaisväriä, sillä Alfa Romeota edustaa Suomen Valtteri Bottas, joka on ajanyt sarjassa jo vuodesta 2013 lähtien, sijoittuen kahdesti toiseksi ja kahdesti kolmanneksi. Bottas on ehtinyt nousemaan urallaan palkintopallille jo 67 kertaa.Suomalaiset ovat tietenkin edustaneet formuloissa jo vuosikymmenten ajan. Suomessa on syntynyt myös useita maailmanmestareita. Muistatko vielä nämä suomalaiset Formula 1 -kuljettajat??

Kimi Räikkönen

Kauden 2021 jälkeen uransa lopetti Kimi Räikkönen, joka on kiistatta yksi menestyneimmistä ja suosituimmista suomalaisista formulakuskeista. Räikkönen ajoi sarjassa peräti yhdeksäntoista kauden ajan, minä aikana hän ehti haalia yhteensä 21 voittoa sekä 103 palkintopallisijaa. Uran kohokohdaksi jäi luonnollisesti kauden viimeisessä kisassa varmistunut mestaruus vuonna 2007. Räikkönen on edelleen viimeinen Ferrarin riveissä mestaruuden voittanut kuljettaja.

Mika Häkkinen

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen formulakuski on tietenkin McLarenin puikoista tunnettu Mika Häkkinen, joka voitti mestaruuden sekä 1998 että 1999. Michael Schumacherin kanssa kilpaillut Häkkinen nappasi urallaan yhteensä 20 voittoa sekä 51 palkintopallisijaa. Häkkinen kilpaili formuloissa yhteensä yhdentoista vuoden ajan, viimeksi vuonna 2001.

Keke Rosberg

Ensimmäinen suomalainen F1-mestari oli tietenkin Keke Rosberg, joka voitti mestaruuden Williamsilla vuonna 1982. Aggressiivisesta ajotyylistään tunnettu Rosberg oli kilpakumppaneiden keskeytysten suhteen hieman onnekaskin, sillä mestaruuteen riitti tuolla kaudella yksi ainoa voitto. Yhteensä yhdeksän kauden ajan kilpaillut Rosberg ehti urallaan haalimaan viisi voittoa.

Nico Rosberg

Myös Keken poika Nico Rosberg on F1-mestari. Yhdentoista kauden ajan formuloissa kilpaillut Rosberg lopetti välittömästi uransa onnistuttuaan nappaamaan vuoden 2016 mestaruuden tallikaveri Lewis Hamiltonin nenän edestä vain viiden pisteen erolla. Vaikka Nico Rosbergilla on Suomen kansalaisuus, kilpaili hän suurimman osan urastaan Saksan lipun alla, minkä vuoksi häntä ei yleisesti pidetä suomalaisena mestarina. Nico Rosberg ei myöskään puhu suomea.

Mika Salo

Kahdeksan kauden ajan formuloissa ajanut Mika Salo päätyi lähinnä varsin kehnojen autojen puikkoihin, eikä suurta menestystä tullut. Mielenkiintoisimmassa asemassa Salo oli vuonna 1999, jolloin hän päätyi Ferrarille korvaamaan loukkaantunutta Michael Schumacheria. Parhaaksi suoritukseksi jäi Saksan GP:n kakkossija. Salo oli jo laskettelemassa voittoon, mutta joutui tallimääräyksellä luovuttamaan voiton Eddie Irvinelle. Ferrarilla Salo pääsi palkintopallille myös Italian GP:ssä.

Heikki Kovalainen

Vuonna 2007 F1-sarjassa, Renaultin kuljettajana depytoinut Kovalainen siirtyi jo ensimmäisen kauden jälkeen McLarenille. Kovalainen ajoi McLarenilla kaksi kautta ja saavutti tuona aikana uransa ainoan F1-voiton 2008, Unkarin GP:ssä. Kovalainen siirtyi Caterham talliin vuosiksi 2010-2012 ja palasi F1-rattiin kahden GP:n ajaksi tuuraamaan selkäleikkaukseen joutunutta Kimi Räikköstä kauden kahteen viimeiseen osakilpailuun. 2015 Kovalainen siirtyi ajamaan Japaniin, Super GT -sarjaan. Kovalainen voitti sarjan mestaruuden vuonna 2016.

JJ Lehto

Kuuden kauden ajan formuloissa kilpaili myös JJ Lehto, joka on sittemmin tunnettu televisiokommentaattorina. Lehto ajoi urallaan kehnoissa talleissa, eikä auto jaksanut useinkaan maaliin asti. Parhaimmillaan Lehto pääsi kuitenkin kertaalleen nousemaan myös palkintopallille. Lehto sai viimein vuonna 1994 suuren tilaisuutensa Michael Schumacherin tallitoverina Benetton -tallissa, mutta testeissä sattunut vakava onnettomuus päätti lopulta koko F1-uran. JJ Lehto on F1-uransa jälkeen voittanut legendaarisen LeMans 24 tunnin ajon kahdesti, 1995 ja 2005.

Ensimmäinen suomalainen formulakuljettaja oli kaudella 1974 kilpaillut Leo Kinnunen, jonka auto ei kuitenkaan koskaan selvinnyt maaliin saakka. Kaudella 1977 sarjaan pyrki osallistumaan myös Mikko Kozarowitzky, joka ei kertaakaan selvinnyt aika-ajoista varsinaisiin kisoihin.