F1-kausi – Tietopaketti 2021

Harvat urheilutapahtumat tunnetaan Suomessa samanlaisina koko kansan juhlina kuin formula ykkösten osakilpailut. Myös tulevalla kaudella sarjassa nähdään tietenkin suomalaisväriä Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen muodossa.

Top Vedonvälittäjät

F1-kausi 2021

Vuoden 2021 Formula 1 -kausi starttaa tutuista merkeistä. Mercedestä edustava Lewis Hamilton lähtee puolustamaan mestaruuttaan jälleen kerran. Britti on voittanut peräti neljä mestaruutta putkeen. Yhteensä Hamilton on ehtinyt haalimaan jo peräti seitsemän mestaruutta, mikä tarkoittaa sitä, että vielä yksi mestaruus nostaisi hänet lajin ylivertaiseksi ykköseksi ohi Michael Schumacherin. Vedonlyöjien arvioissa Hamiltonia pidetään jälleen kerran selvänä suosikkina. Samalla valmistajien mestaruutta lähtee puolustamaan Mercedes, joka on voittanut peräti kahdeksan mestaruutta putkeen.

Hamiltonilla on käytännössä kaksi edes teoreettista haastajaa. Suurin haastaja on suomalainen tallikaveri Valtteri Bottas, joka on sijoittunut kahdella edellisellä kaudella sarjan toiselle sijalle. Parhaimmillaankin Bottas on kuitenkin hävinnyt sarjaa dominoivalle Hamiltonille lähes kuudellakymmenellä pisteellä. Onnistuuko Nastolan mies viimein voittamaan pystin itselleen kaudella 2021?

Suurin Mercedesin ulkopuolinen haastaja on tietenkin Red Bullia edustava Max Verstappen. Vasta 23-vuotias hollantilainen rämäpää on hetkessä noussut yhdeksi sarjan kiinnostavimmista sekä taitavimmista nimistä. Jo 18-vuotiaana ensimmäisen formulakisansa voittanut Verstappen on ehtinyt haalimaan yhteensä kymmenen voittoa. Jos Red Bullin kone kulkee toivottuun tapaan, saattaa Verstappen hyvinkin nousta kärkisijalle. Jo kahdella edellisellä kaudella hollantilainen on sijoittunut sarjan kolmanneksi. Vedonlyöntisivustoilla Verstappenia pidetään tällä kaudella Hamiltonin suurimpana uhkaajana.

Suomalaisesta näkökulmasta kiinnostusta herättää tietenkin myös edellinen suomalainen F1 maailmanmestari, Alfa Romeota edustava Kimi Räikkönen. Talli kuuluu ennakkoarvioissa sarjan häntäpäähän, mutta Räikkönen onnistui vuonna 2019 sijoittumaan kehnolla autollakin sarjan kahdennelletoista sijalle. Nappisuorituksella jopa palkintokorokesijat saattavat edelleen olla mahdollisuuksien rajoissa yli 41-vuotiaalle suomalaiselle.

Maaliskuun 28. Bahrainissa starttaava kausi sisältää yhteensä peräti 22 osakilpailua, joten kisoja järjestetään lähes viikoittaisella tahdilla. Esimerkiksi Portugalin Grand Prix sekä Hollannin Grand Prix palaavat täksi kaudeksi valikoimiin. Samalla sarjaan lisätään kaksi uutta osakilpailua. Kauden päättävät debyyttinsä tekevät Saudi-Arabian Grand Prix sekä Abu Dhabin Grand Prix.

Suuria sääntömuutoksia oli tarkoitus lanseerata tälle kaudelle, mutta muutokset siirtyivät vasta vuodelle 2022. Tämän kauden formulat kisaillaan siis edelleen varsin tutuissa merkeissä kymmenen tallin ja kahdenkymmenen kuskin kesken.

Suomalaiset Formula 1 -kuljettajat

Tuoreimmalle kaudelle ottaa osaa tuttuun tapaan kaksi suomalaiskuljettajaa. Kimi Räikköselle kyseessä on jo kymmenes kausi putkeen. Yhteensä Räikkönen on ehtinyt ottaa osaa peräti yhdeksälletoista kaudelle. Vuoden 2007 mestaruudellaan Räikkönen on samalla viimeisin suomalainen F1-mestari. Kiinnostavin suomalaisnimi tällä kaudelle on kuitenkin mestaruushaastaja Valtteri Bottas, jolle kyseessä on yhdeksäs kausi. Mercedestä edustavalle Bottakselle kyseessä saattaa hyvinkin olla viimeinen sauma mestaruuden voittamiseen. Suomalaiset ovat tietenkin edustaneet formuloissa jo vuosikymmenten ajan. Suomessa on syntynyt myös useita maailmanmestareita. Muistatko vielä nämä suomalaiset formulasankarit?

Mika Häkkinen

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen formulakuski on tietenkin McLarenin puikoista tunnettu Mika Häkkinen, joka voitti mestaruuden sekä 1998 että 1999. Michael Schumacherin kanssa kilpaillut Häkkinen nappasi urallaan yhteensä 20 voittoa sekä 51 palkintopallisijaa. Häkkinen kilpaili formuloissa yhteensä yhdentoista vuoden ajan, viimeksi vuonna 2001.

Keke Rosberg

Ensimmäinen suomalainen F1-mestari oli tietenkin Keke Rosberg, joka voitti mestaruuden Williamsilla vuonna 1982. Aggressiivisesta ajotyylistään tunnettu Rosberg oli kilpakumppaneiden keskeytysten suhteen hieman onnekaskin, sillä mestaruuteen riitti tuolla kaudella yksi ainoa voitto. Yhteensä yhdeksän kauden ajan kilpaillut Rosberg ehti urallaan haalimaan viisi voittoa.

Nico Rosberg

Myös Keken poika Nico Rosberg on F1-mestari. Yhdentoista kauden ajan formuloissa kilpaillut Rosberg lopetti välittömästi uransa onnistuttuaan nappaamaan vuoden 2016 mestaruuden tallikaveri Lewis Hamiltonin nenän edestä vain viiden pisteen erolla. Vaikka Nico Rosbergilla on Suomen kansalaisuus, kilpaili hän suurimman osan urastaan Saksan lipun alla, minkä vuoksi häntä ei yleisesti pidetä suomalaisena mestarina. Nico Rosberg ei myöskään puhu suomea.

Mika Salo

Kahdeksan kauden ajan formuloissa ajanut Mika Salo päätyi lähinnä varsin kehnojen autojen puikkoihin, eikä suurta menestystä tullut. Mielenkiintoisimmassa asemassa Salo oli vuonna 1999, jolloin hän päätyi Ferrarille korvaamaan loukkaantunutta Michael Schumacheria. Parhaaksi suoritukseksi jäi Saksan GP:n kakkossija. Salo oli jo laskettelemassa voittoon, mutta joutui tallimääräyksellä luovuttamaan voiton Eddie Irvinelle. Ferrarilla Salo pääsi palkintopallille myös Italian GP:ssä.

JJ Lehto

Kuuden kauden ajan formuloissa kilpaili myös JJ Lehto, joka on sittemmin tunnettu televisiokommentaattorina. Lehto ajoi urallaan kehnoissa talleissa, eikä auto jaksanut useinkaan maaliin asti. Parhaimmillaan Lehto pääsi kuitenkin kertaalleen nousemaan myös palkintopallille.

Ensimmäinen suomalainen formulakuljettaja oli kaudella 1974 kilpaillut Leo Kinnunen, jonka auto ei kuitenkaan koskaan selvinnyt maaliin saakka. Kaudella 1977 sarjaan pyrki osallistumaan myös Mikko Kozarowitzky, joka ei kertaakaan selvinnyt aika-ajoista varsinaisiin kisoihin.

Tuleva F1-kausi

Kaudella 2022 tullaan taatusti näkemään yksi mielenkiintoisimmista formulakausista pitkään aikaan. Tekniset muutokset ovat alustavien puheiden mukaan suurimpia sitten vuoden 1983 sääntömuutoksen, mikä saattaa keikauttaa sarjan voimasuhteita hyvinkin merkittävällä tavalla. Muutokset tähtäävät erityisesti siihen, että yksi auto ei pystyisi dominoimaan samalla tavalla kuin Mercedes tällä hetkellä. Tarkoituksena on sekä lisätä kilpailua että ohituksia.

Muutoksia nähdään niin aerodynamiikassa, autojen muotoiluissa, virtalähteissä kuin renkaissakin. Samalla autojen kehityksessä pyritään entistä enemmän ohjaamaan standardiosien käyttöön. Esimerkiksi bensansyötön ja vaihdelaatikoiden on tarkoitus toimia standardoidusti kaikissa autoissa kaudella 2024.

Osallistujien saralla suurin muutos on tietenkin Kimi Räikkösen poistuminen sarjasta. 41-vuotiaan Räikkösen korjaa Alfa Romeon puikoissa suomalainen Valtteri Bottas. Samalla Bottaksen tallikaveriksi nostetaan kiinalainen Guanyu Zhou, josta tulee samalla ensimmäinen täysipäiväinen kiinalainen F1-kuski.

Vaikka voimasuhteet saattavat uusien autojen ja sääntöjen vuoksi mennä hyvinkin rankasti uusiksi, löytyvät ennakkosuosikit todennäköisesti tutuista talleista. Mercedesillä mestaruutta tavoittelevat Lewis Hamilton sekä Bottasin korvaava George Russell, kun taas Red Bullin puikoista löytyvät Max Verstappen sekä Sergio Perez. Onnistuisiko mestaruustaistoon nousemaan jälleen myös Ferrari, joka ei ole päässyt juhlimaan mestaruutta sitten vuoden 2007 ja Kimi Räikkösen? Ferrarin ratin takaa löytyvät nuoret lupaukset Charles Leclerc sekä Carlos Sainz Jr.

Varmaa on se, että kilpailu tulee tulevallakin kaudella olemaan kiehtovaa ja tasaista. Myös suomalaisväriä löytyy edelleen sarjasta Valtteri Bottaksen muodossa!